Kött

Philly Steak Sandwich med mäktig ostsås

Kött

Benfri kotlettrad med potatisgratäng och het vitlökssås

Kött

Ryggbiff med kantarellsås och hasselbackspotatis

Kött

Bittings Bookmaker Toast med cheddarost och tomat

Kött

Pannbiff med stekt lök och potatispuré

Kött

Hjortbiffar med potatismos och gräddig sås

Varmt välkommen

Rikard Bitting

Hej och välkommen till min recept-site. Här hittar du alla recept samlade som jag visar på Instagram och i andra sammanhäng.

Mvh,
Rickard Bitting

Philly Steak Sandwich med mäktig ostsås

  • Lövbiff 400 g 
  • Salt & Peppar 
  • Gul lök 1 st 
  • Vitlök 1 klyfta 
  • Chili röd 1/2
  • Worcestersås 1 tsk 
  • Bröd/baguette 2 st 
  • Gräslök 
  • Grädde 2 dl 
  • Burgarcheddar 8 skivor 
  • Tabasco 2 stänk 

Skär lövbiffen i mindre bitar och fräs i en het panna med lite olja. Lägg i lite i taget, så pannan inte tappar i temperatur. Köttet ska få stekyta och inte kokas. Hacka ner löken, vitlöken och chilin. Stänk över lite worcestersås och salta och peppra. Låt köttet vila medan du gör ostsåsen. 

Häll upp grädde i en liten kastrull och kör på mellanvärme. Lägg i osten, skiva för skiva, när grädden blivit varm. Rör om hela tiden. Avsluta gärna med några stänk tabasco. 

Gröp ur bröden/ baguetterna lite. Fyll med köttet och toppa med ostsåsen. Avsluta med hackad gräslök. 

Snabb och krämig nudelwok med lövbiff

  • Lövbiff 300 g 
  • Rapsolja 4 msk 
  • Nudlar 3 pkt 
  • Paprika röd 1 st 
  • Gul lök 1 st 
  • Vitlök 2 klyftor 
  • Champinjoner 5 st 
  • Hoisinsås 3 msk 
  • Ostronsås 2 tsk 
  • Sesamolja 1 tsk 
  • Crème fraîche 3 dl 
  • Philadelphiaost 1-2 msk 

Strimla lövbiffen i tunna skivor och fräs i en het panna med lite olja. Låt köttet fräsa med hälften av hoisinsåsen och ostronsåsen. Lägg köttet åt sidan och ringla över lite sesamolja. 

Hacka champinjonerna i slantar och fräs i samma panna som köttet. Lägg åt sidan. 

Hacka lök, paprika och viktlök. Fräs i en het panna med lite olja. Stek grönsakerna hastigt och tillsätt Crème fraîche och resten av hoisinsåsen. Sänk värmen något och låt puttra ihop i någon minut. 

Koka nudlarna och häll av vattnet. Lägg därefter nudlarna i pannan och blanda runt ordentligt. Tillsätt lövbiffen och champinjonerna. Ha i en klick philadelphiaost och stäng av värmen på spisen. Blanda tills du slutligen är nöjd med konsistensen. 

Knallgul kräftpasta med sting

  • Pasta 400 g 
  • Salt & Peppar 
  • Kräftor i lake 170 g 
  • Purjolök 1/2 
  • Chili röd 1/2 
  • Vitlök 2 klyftor 
  • Sparris 1/2 bunt 
  • Grädde 3 dl 
  • Crème fraîche 1 dl 
  • Västerbottenost (riven) 2 dl
  • Småtomater 7 st 
  • Citron 1 st 
  • Dill 1 kruka 
  • Saffran 1/2 kuvert 

Häll av kräftstjärtarna i ett durkslag och spara laken. Koka upp vatten till pastan och salta ordentligt. 

Hacka purjolök, vitlök, chili och fräs i en panna med lite neutral olja. Skär av sparrisknopparna och dela tomaterna och stek det tillsammans med löken på mellanvärme. Häll i grädde efter några minuter och låt puttra en stund. Ha i ost, lite  i taget, och blanda runt väl. Hacka ner lite dill och pressa i citron. Ha i lite av laken, börja med hälften och smaka dig sedan fram. Ta i Crème fraîche och smaka av med salt och peppar. 

Koka pastan enligt anvisning och ta av den när den har några minuter kvar av koktiden. Rör ner pastan i pannan och tillsätt saffran. Se till att allt har en krämig och härlig konsistens. Stäng av plattan och rör ner kräftstjärtarna i pastan. Toppa med dill, västerbottenost och lite pressad citron. 

Bittings fiskgratäng med vitt vin och ost

  • Torsk 600 g 
  • Potatis (mjölig) 1,5 kg 
  • Salt & vitpeppar 
  • Grädde 3 dl 
  • Schalottenlök 2 st
  • Småtomater 8 st 
  • Sparris 1 bunt 
  • Mjöl 2 msk 
  • Mjölk 2,5 dl 
  • Dill 1 kruka 
  • Smör 50 g 
  • Vitt vin (torrt) 1dl 
  • Fiskbuljong 
  • Citron 1 st 
  • Ägg 1 st 
  • Ost (riven) 1,5 dl 
  • Räkor färska 1/2 kg 

Låt fisken tina om den har varit fryst. Salta fisken ordentligt och pressa över lite citron. Förbaka fisken i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Fördela sedan ut den på botten i en ugnsform.

Koka potatisen tills den nästan faller isär.

Låt potatisen svalna och pressa den sedan genom en potatispress. Salta rikligt och gå i med smöret. Ha i en äggula och vitpeppar. Häll i mjölken och ta sedan en träslev och rör ihop till ett mos. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset längst kanterna i ugnsformen. 

Hacka upp schalottenlöken och fräs den i lite smör, tillsammans med tomaterna och hackad sparris. Fräs en stund och pudra över mjöl. Fräs in mjölet och gå sedan i med vinet. Låt puttra ihop på mellanvärme och sedan i med fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och låt puttra i några minuter. Salta och smaka av med lite pressad citron. Häll sedan vätskan över fisken i ugnsformen. Fördela sedan ut ett lager ost över fisken och såsen. 

Kör gratängen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter på över/undervärme. Skala räkorna under tiden. Låt sedan gratängen svalna något och toppa sedan med handskalade räkor och färsk dill.

Skagenröra med sparrisknoppar och sting

  • Räkor (skalade) 3 dl
  • Salt & Peppar
  • Rödlök 1 st 
  • Dill 1 kruka
  • prästost (riven) 2 dl
  • Sparris (grön) 1 knippe
  • Sambal Oelek 1 tsk
  • Pepparrot (riven) 1 tsk 
  • Majonnäs 2 dl 
  • Crème fraiche 0,5 dl
  • Citron 1/2

Skala räkorna och lägg i en bunke. Finhacka rödlök och dill och blanda runt med räkorna och dra i en tesked Sambal Oelek. Ha i osten och ta sedan i majonnäs och Crème fraiche, lite åt gången, så att du kan få konsistensen som du vill ha den. Skär av knopparna på sparrisen och stek några minuter i smör. Vänd sedan ner sparrisknopparna i röran.
Pressa i lite citronsaft och riv ner pepparrot. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan kallt i någon timma. Tänk på att pepparrotsmaken kommer att växa fram tydligare under tiden i kylen. 

Benfri kotlettrad med potatisgratäng och het vitlökssås

Marinad 

  • Fläskytterfilé 800 g 
  • Olivolja 1 dl
  • Salt & peppar 
  • Honung flytande 2 msk 
  • Soja 1 msk 
  • Worcestersås 1 tsk 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Ingefära (färsk, riven) 1 msk

Vitlökssås

  • Philadelphiaost 100 g 
  • Salt & Peppar 
  • Majonnäs 1 dl 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Sambal Oelek 1/2 tsk 

Potatisgratäng 

  • Postats (fast) 12 st 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Gul lök 2 st 
  • Smör 1 msk 
  • Grädde 3 dl 
  • Mjölk 2 dl 
  • Cheddarost 200 g
  • Worcestersås 1 tsk 


Marinad

Börja med att göra marinaden till köttet. Häll upp ingredienserna i en skål och blanda runt väl. Skär bort senor och liknande från filén och lägg köttet tillsammans med marinaden i en påse. Marinera köttet i ett par timmar i kylskåp, eller över natten. 

Kött

Hetta upp en panna med lite rapsolja och och bryn filén på hög värme så att köttet får fin stekyta. Salta och peppra ordentligt. Lägg sedan i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.

Potatisgratäng

Skiva löken och fräs den med en rejäl klick smör. Stek på mellanvärme och stänk över lite worcestersås. Hacka vitlöken fint och låt den steka med efter en stund. Skär potatisen i tunna skivor. Lägg ner potatisskivorna i pannan med löken. Häll i 3 dl grädde och 2 dl mjölk. Ha i en rejäl näve cheddarost. Salta och peppra ordentligt och låt potatisen puttra på låg värme i ca 15 minuter. Lasta över potatisen i en ugnsfast form och toppa med ett rejält lager ost. Sedan in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.