Bittings fiskgratäng med vitt vin och ost

  • Torsk 600 g 
  • Potatis (mjölig) 1,5 kg 
  • Salt & vitpeppar 
  • Grädde 3 dl 
  • Schalottenlök 2 st
  • Småtomater 8 st 
  • Sparris 1 bunt 
  • Mjöl 2 msk 
  • Mjölk 2,5 dl 
  • Dill 1 kruka 
  • Smör 50 g 
  • Vitt vin (torrt) 1dl 
  • Fiskbuljong 
  • Citron 1 st 
  • Ägg 1 st 
  • Ost (riven) 1,5 dl 
  • Räkor färska 1/2 kg 

Låt fisken tina om den har varit fryst. Salta fisken ordentligt och pressa över lite citron. Förbaka fisken i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Fördela sedan ut den på botten i en ugnsform.

Koka potatisen tills den nästan faller isär.

Låt potatisen svalna och pressa den sedan genom en potatispress. Salta rikligt och gå i med smöret. Ha i en äggula och vitpeppar. Häll i mjölken och ta sedan en träslev och rör ihop till ett mos. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset längst kanterna i ugnsformen. 

Hacka upp schalottenlöken och fräs den i lite smör, tillsammans med tomaterna och hackad sparris. Fräs en stund och pudra över mjöl. Fräs in mjölet och gå sedan i med vinet. Låt puttra ihop på mellanvärme och sedan i med fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och låt puttra i några minuter. Salta och smaka av med lite pressad citron. Häll sedan vätskan över fisken i ugnsformen. Fördela sedan ut ett lager ost över fisken och såsen. 

Kör gratängen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter på över/undervärme. Skala räkorna under tiden. Låt sedan gratängen svalna något och toppa sedan med handskalade räkor och färsk dill.

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème