A Bite of Bitting

Benfri kotlettrad med potatisgratäng och het vitlökssås

Marinad 

  • Fläskytterfilé 800 g 
  • Olivolja 1 dl
  • Salt & peppar 
  • Honung flytande 2 msk 
  • Soja 1 msk 
  • Worcestersås 1 tsk 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Ingefära (färsk, riven) 1 msk

Vitlökssås

  • Philadelphiaost 100 g 
  • Salt & Peppar 
  • Majonnäs 1 dl 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Sambal Oelek 1/2 tsk 

Potatisgratäng 

  • Postats (fast) 12 st 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Gul lök 2 st 
  • Smör 1 msk 
  • Grädde 3 dl 
  • Mjölk 2 dl 
  • Cheddarost 200 g
  • Worcestersås 1 tsk 


Marinad

Börja med att göra marinaden till köttet. Häll upp ingredienserna i en skål och blanda runt väl. Skär bort senor och liknande från filén och lägg köttet tillsammans med marinaden i en påse. Marinera köttet i ett par timmar i kylskåp, eller över natten. 

Kött

Hetta upp en panna med lite rapsolja och och bryn filén på hög värme så att köttet får fin stekyta. Salta och peppra ordentligt. Lägg sedan i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.

Potatisgratäng

Skiva löken och fräs den med en rejäl klick smör. Stek på mellanvärme och stänk över lite worcestersås. Hacka vitlöken fint och låt den steka med efter en stund. Skär potatisen i tunna skivor. Lägg ner potatisskivorna i pannan med löken. Häll i 3 dl grädde och 2 dl mjölk. Ha i en rejäl näve cheddarost. Salta och peppra ordentligt och låt potatisen puttra på låg värme i ca 15 minuter. Lasta över potatisen i en ugnsfast form och toppa med ett rejält lager ost. Sedan in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème