A Bite of Bitting

Kött

Benfri kotlettrad med potatisgratäng och het vitlökssås

Kött

Ryggbiff med kantarellsås och hasselbackspotatis

Kött

Bittings Bookmaker Toast med cheddarost och tomat

Kött

Pannbiff med stekt lök och potatispuré

Kött

Hjortbiffar med potatismos och gräddig sås

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Varmt välkommen

Rikard Bitting

Hej och välkommen till min recept-site. Här hittar du alla recept samlade som jag visar på Instagram och i andra sammanhäng.

Mvh,
Rickard Bitting

Bittings fiskgratäng med vitt vin och ost

  • Torsk 600 g 
  • Potatis (mjölig) 1,5 kg 
  • Salt & vitpeppar 
  • Grädde 3 dl 
  • Schalottenlök 2 st
  • Småtomater 8 st 
  • Sparris 1 bunt 
  • Mjöl 2 msk 
  • Mjölk 2,5 dl 
  • Dill 1 kruka 
  • Smör 50 g 
  • Vitt vin (torrt) 1dl 
  • Fiskbuljong 
  • Citron 1 st 
  • Ägg 1 st 
  • Ost (riven) 1,5 dl 
  • Räkor färska 1/2 kg 

Låt fisken tina om den har varit fryst. Salta fisken ordentligt och pressa över lite citron. Förbaka fisken i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Fördela sedan ut den på botten i en ugnsform.

Koka potatisen tills den nästan faller isär.

Låt potatisen svalna och pressa den sedan genom en potatispress. Salta rikligt och gå i med smöret. Ha i en äggula och vitpeppar. Häll i mjölken och ta sedan en träslev och rör ihop till ett mos. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset längst kanterna i ugnsformen. 

Hacka upp schalottenlöken och fräs den i lite smör, tillsammans med tomaterna och hackad sparris. Fräs en stund och pudra över mjöl. Fräs in mjölet och gå sedan i med vinet. Låt puttra ihop på mellanvärme och sedan i med fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och låt puttra i några minuter. Salta och smaka av med lite pressad citron. Häll sedan vätskan över fisken i ugnsformen. Fördela sedan ut ett lager ost över fisken och såsen. 

Kör gratängen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter på över/undervärme. Skala räkorna under tiden. Låt sedan gratängen svalna något och toppa sedan med handskalade räkor och färsk dill.

Skagenröra med sparrisknoppar och sting

  • Räkor (skalade) 3 dl
  • Salt & Peppar
  • Rödlök 1 st 
  • Dill 1 kruka
  • prästost (riven) 2 dl
  • Sparris (grön) 1 knippe
  • Sambal Oelek 1 tsk
  • Pepparrot (riven) 1 tsk 
  • Majonnäs 2 dl 
  • Crème fraiche 0,5 dl
  • Citron 1/2

Skala räkorna och lägg i en bunke. Finhacka rödlök och dill och blanda runt med räkorna och dra i en tesked Sambal Oelek. Ha i osten och ta sedan i majonnäs och Crème fraiche, lite åt gången, så att du kan få konsistensen som du vill ha den. Skär av knopparna på sparrisen och stek några minuter i smör. Vänd sedan ner sparrisknopparna i röran.
Pressa i lite citronsaft och riv ner pepparrot. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan kallt i någon timma. Tänk på att pepparrotsmaken kommer att växa fram tydligare under tiden i kylen. 

Benfri kotlettrad med potatisgratäng och het vitlökssås

Marinad 

  • Fläskytterfilé 800 g 
  • Olivolja 1 dl
  • Salt & peppar 
  • Honung flytande 2 msk 
  • Soja 1 msk 
  • Worcestersås 1 tsk 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Ingefära (färsk, riven) 1 msk

Vitlökssås

  • Philadelphiaost 100 g 
  • Salt & Peppar 
  • Majonnäs 1 dl 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Sambal Oelek 1/2 tsk 

Potatisgratäng 

  • Postats (fast) 12 st 
  • Vitlöksklyfta 3 st 
  • Gul lök 2 st 
  • Smör 1 msk 
  • Grädde 3 dl 
  • Mjölk 2 dl 
  • Cheddarost 200 g
  • Worcestersås 1 tsk 


Marinad

Börja med att göra marinaden till köttet. Häll upp ingredienserna i en skål och blanda runt väl. Skär bort senor och liknande från filén och lägg köttet tillsammans med marinaden i en påse. Marinera köttet i ett par timmar i kylskåp, eller över natten. 

Kött

Hetta upp en panna med lite rapsolja och och bryn filén på hög värme så att köttet får fin stekyta. Salta och peppra ordentligt. Lägg sedan i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.

Potatisgratäng

Skiva löken och fräs den med en rejäl klick smör. Stek på mellanvärme och stänk över lite worcestersås. Hacka vitlöken fint och låt den steka med efter en stund. Skär potatisen i tunna skivor. Lägg ner potatisskivorna i pannan med löken. Häll i 3 dl grädde och 2 dl mjölk. Ha i en rejäl näve cheddarost. Salta och peppra ordentligt och låt potatisen puttra på låg värme i ca 15 minuter. Lasta över potatisen i en ugnsfast form och toppa med ett rejält lager ost. Sedan in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. 

Torsk i gräddig vitvinsås med bacon och kantareller

  • Torsk 600 g 
  • Salt & vitpeppar 
  • Schalottenlök 4 st
  • Småtomater 8 st 
  • Fänkål 1/2 
  • Grädde 5 dl 
  • Vitt vin (torrt) 1dl 
  • Dill 1 kruka 
  • Gräslök 1/2 knippe 
  • Smör 50 g 
  • Fiskbuljong 2 msk 
  • Citron 1 st 
  • Bacon 140 g 
  • Kantareller 150 g 

Låt fisken tina och fördela ut den på botten i en ugnsform. Salta och pressa över lite citron. Klipp över lite dill och lägg några smörklickar på fiskbitarna. Kör torsken i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter.

Hacka upp schalottenlök och fräs den i lite smör, på mellanvärme. Hacka ner fänkål och dela tomaterna och låt det fräsa ihop med löken. Häll i vinet och låt det reducera något. Ha sedan i fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och gräslök och låt allt puttra ihop en stund. Salta och smaka av med lite pressad citron och vitpeppar.

Stek samtidigt hackat bacon och kantareller i en het panna med lite smör. Frös på ganska hög värme och snåla inte med svartpeppar. Låt allt få en krispig yta och konsistens. 

Ta ut fisken ur ugnen och låt den gå klart i pannan. Fisken ska ge smak till såsen men inte koka sönder. Detta tar ungefär 5 minuter. Klipp över gräslök och färsk dill och servera med någon form av potatis. Toppa anrättningen med baconet och svampen. 

Pasta med ost- och baconsås

  • Pasta 400 g 
  • Bacon 2 Pkt 
  • Salt & Peppar 
  • Gul lök  1 st 
  • Vitlök 3-4 klyftor 
  • Crème Fraîche 3 dl 
  • Grädde 1 dl 
  • Mjölk 1 dl 
  • Prästost (riven) 1 dl 
  • Kycklingbuljong 1 msk 
  • Gräslök färsk 2 msk 

Börja med att koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull. Salta ordentligt och lägg i pastan. 

Skär baconet i mindre bitar. Hetta upp en panna på hög värme och stek baconet knaprigt. Lyft ut baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Hacka upp gul lök och vitlök och fräs en stund i samma panna på mellanvärme. Häll i  Crème Fraîche och grädde och låt puttra ihop en stund. Häll i osten och kycklingbuljongen. Häll i en skvätt mjölk om såsen blir för stabbig. Salta och peppra.  

Häll av vattnet från pastan och vänd ner pastan i såsen och låt allt få en krämig konsistens. Stäng av spisplattan när du blandar runt allt, så det inte bränner vid eller blir för torrt. Avsluta med mer klippt gräslök och svartpeppar. 

Ryggbiff med kantarellsås och hasselbackspotatis

  • Ryggbiff (skivor) 
  • Rapsolja 
  • Salt & Peppar 
  • Potatis (fast) 12 st 
  • Ströbröd 1 msk 
  • Smör 50 g 
  • Kantareller 0,5L 
  • Schalottenlök finhackad 2 msk 
  • Kalvfond 1 msk 
  • Vinbärsgelé 1 tsk 
  • Soja 1 tsk 
  • Timjan (färsk) 1/2 kruka 

Börja med att göra hasselbackspotatis. Sätt ugnen på 200 grader och skala potatisen. Skär tunna snitt i potatisen med en vass kniv, men skär inte helt igenom. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper som sedan läggs ut på en ugnsplåt. Värm smör så det smälter. Pensla potatisen med smöret och salta ordentligt. Strössla över ströbrödet. Kör potatisarna i ugnen och bränn av i 25 min. Ta ut potatisen och pensla med smör igen. Kör in i ugnen i 25 minuter till. Potatisen kan svalna och värmas upp innan servering. 

Hacka schalottenlök och fräs på mellanvärme. Tillsätt svampen och höj värmen något. Tillsätt mer smör om det blir torrt. Salta och peppra ordentligt. Gå i med grädden och låt det puttra en stund. I med kalvfond, worcestersås och lite soja. Låt såsen gå ihop på mellanvärme och tillsätt vinbärsgelén. Salta och peppra. Smaka av. Blir såsen för stabbig kan den gärna späs med någon skvätt mjölk. Låt den sedan puttra på väldigt svag värme för att sedan värmas upp vid servering. 

Ta ut köttet ur kylskåpet i god tid innan tillagning. Det är bra om köttet är rumstempererat när det ska stekas i pannan. Värm upp en panna och ha i en skvätt rapsolja. Låt pannan bli riktigt varm och lägg sedan i köttet. Salta ordentligt och riv över svartpeppar. Låt köttet steka några minuter på varje sida. Sänk sedan värmen på plattan och gå i med en rejäl klick smör. Krossa ett par vitlöksklyftor och låt dem steka med. Lägg i lite färska örter och ös sedan köttet med smör i några minuter. Ta köttet ur pannan och låt det vila i ca 10 minuter innan du skär upp det.