Helstekt fläskytterfilé med vitlöksfräst potatis

Marinad 

  • Olivolja 1 dl
  • Salt & peppar 
  • Honung flytande 2 msk 
  • Soja 1 msk 
  • Worcestersås 1 tsk 
  • Vitlöksklyftor 3 klyftor 
  • Ingefära (färsk, riven) 1 msk

Sås

  • Schalottenlök 2 st
  • Grädde 3 dl
  • Worcestersås 1 msk
  • Kalvfond 1 msk 
  • Vinbärsgelé 1 msk

Övrigt 

  • Potatis (fast) 10 st 
  • Fläskytterfilé 800 g 
  • Maizenamjöl 1 msk 


Börja med att göra marinaden till köttet. Häll upp ingredienserna i en skål och blanda runt väl. Skär bort senor och liknande från filén och lägg köttet tillsammans med marinaden i en påse. Marinera köttet i ett par timmar i kylskåp, eller över natten. 

Skär potatisen i tärningar. Skölj potatisen i kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Låt sedan torka på en handduk. Dra i några matskedar rapsolja i en stekpanna. Fördela ut tärningarna i pannan och stek på något över medeltemperatur. Salta och peppra ordentligt. Potatisen behöver tittas till ibland och vändas på. Salta och peppra mer under stekningen. Lägg i en matsked smör mot slutet och låt potatisen bli gyllenbrun och lite krispig. Låt några delade vitlöksklyftor steka med sista minutrarna. När du är nöjd med konsistensen så kan potatisen vila på bakplåtspapper. Potatisen kan värmas på precis innan servering. 

Hetta upp en panna med lite rapsolja och och bryn filén på hög värme så att köttet får fin stekyta. Salta och peppra ordentligt. Lägg sedan i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.

Finhacka schalottenlöken och fräs i samma panna som köttet stekts i. Gå i med grädden och fonden som köttet givit ifrån sig under tiden i ugnen. I med sojan, kalvfonden och worcestersåsen. Smaka av med salt och peppar och en sked vinbärsgelé. Red upp såsen med maizenamjöl om du vill få såsen tjockare i konsistensen.

Husman

Kålpudding med gräddsås

Kålpudding  Dela vitkålen på mitten och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar hacka löken. Värm på en panna

Tilltugg

Nachotallrik med guacamole

Fräs köttfärsen i olja och tillsätt tacokrydda och en skvätt vatten. Rör om och låt puttra i ca 5–10 minuter utan