A Bite of Bitting

Italiensk lax med mozzarella, vitt vin och tomat

  • Lax 600 g (Färsk eller tinad) 
  • Smör 25 g 
  • Schalottenlök 2 st 
  • Vitlök 5 klyftor 
  • Tomater (små) 10 st 
  • Salt & Peppar 
  • Citron 1/2 st 
  • Grädde 2 dl 
  • Crème fraîche 2 dl 
  • Röd chili 1 st
  • fiskbuljong 1 msk
  • Vitt vin (torrt) 1dl
  • Mozzarella 2 dl (riven)
  • Basilika 1/2 kruka 
  • Scampi 10 st 

Lägg laxen i en ugnsform och salta ordentligt. Lägg en tunn skiva smör ovanpå varje laxbit. Riv över svartpeppar. Ställ sedan åt sidan. 

Hacka upp schalottenlök och dela tomaterna. Fräs det i en panna med lite smör på mellanvärme. Hacka ner hälften av vitlöken och hälften av chilin och fräs med. Låt det svettas på mellanvärme i ca 5 min. Ha i grädden och fiskbuljongen. Pressa i citron i pannan och blanda sedan ner hälften av mozzarellan. Ha i lite färsk basilika och låt puttra i ca 10 min. Häll i vitt vin och creme fraiche. Låt allt gå ihop. Häll blandningen över laxbitarna och toppa med den resterande mozzarellan. Kör in formen i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Sista minutrarna kan grillfunktionen sättas på, för att få en fin yta. 

Räkorna fräses separat i en het panna medan laxen är i ugnen. Fräs dem i en neutral olja på hög värme i ca 3-4 min. Fräs tillsammans med den resterande vitlöken och chilin. Toppa slutligen laxen med räkorna och färsk basilika. 

Blandat

Krämig vitlökssås med sting

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och rör ihop med övriga ingredienser, salta och peppra och låt såsen stå kallt