Marinerad fläskfilé med ugnsbakad tomat, potatis och en gräddig sås

  • Olivolja 2 dl
  • Salt & peppar 
  • Honung flytande 2-3 msk 
  • Soja 1 msk 
  • Vitlöksklyftor 3 klyftor 
  • Chili 1 st 
  • Ingefära (färsk, riven) 1 msk
  • Timjan 1 kruka 
  • Schalottenlök 2 st
  • Grädde 3 dl
  • Worcestersås 1 msk
  • Kalvfond 1 msk 
  • Vinbärsgelé 1 msk

Köttet kan marineras snabbt (1h) men får gärna marineras längre, i olivolja, riven ingefära, soja, flytande honung, färsk timjan, lite vitlök och chili. Stek sedan på köttet hårt i en panna och låt det sedan gå klart i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Köttet kan, med fördel, få vila en stund efter att det tagits ut ur ugnen. Förslagsvis under tiden som såsen görs. 

Finhacka schalottenlöken och fräs i samma panna som köttet stekts i. Gå i med grädden och fonden som köttet givit ifrån sig under tiden i ugnen. I med sojan, kalvfonden och worcestersåsen. Smaka av med salt och peppar och en sked vinbärsgelé. Red upp såsen med maizenamjöl om du vill få såsen tjockare i konsistensen. Skär sedan upp köttet och servera gärna med någon form av potatis.