A Bite of Bitting

Höstig blomkålssoppa med riven Gruyère, vitt vin och baconströssel

  • Rapsolja 
  • Salt & Vitpeppar
  • Blomkål 700 g 
  • Gul lök 2 st 
  • Persilja 1 knippe 
  • Vitlök 2 klyftor
  • Potatis 200g (mjölig) 
  • Kycklingbuljong 2 msk 
  • Grädde 3 dl 
  • Vatten 6 dl
  • Mjölk 2 dl 
  • Bacon 1 pkt
  • Vitt vin 1 dl (torrt) 
  • Tryffelolja 5 droppar 
  • Gruyèreost 1 dl 

Tärna potatisen, hacka upp blomkålen och skiva löken. Fräs allt i en gryta tillsammans med rapsolja. Kör på mellanvärme i 4-5 minuter men låt det inte få färg. Hacka ner lite persilja och låt det fräsa med. Hacka upp vitlöken och låt den gå med efter en stund. 

Häll sedan i vinet. Låt det puttra en stund. Gå sedan i med vatten och buljong.Höj temperaturen något och låt det småkoka i 20 minuter. Mixa sedan allt i en mixer eller kör med en stavmixer. Ha sedan i grädde och mjölk. Låt allt puttra en stund på mellanvärme. Ta till mer mjölk eller grädde om soppan blir för stabbig. Droppa i tryffelolja. Salta. Gå över med vitpeppar. Smaka dig fram. Riv ner osten mot slutet. 

Stek sedan baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Toppa avslutningsvis soppan med baconet och finhackad persilja. Servera med ett gott bröd.