A Bite of Bitting

Höstig gulasch med kantarelltmacka vid sidan

Det här är en maträtt som jag förknippar starkt med just hösten. Den värmer fint efter en höstpromenad, svampplockning eller lövkrattning. Grytan passar utmärkt att göra i större mängder och den är även tacksam att göra till större sällskap. Den kan med fördel göras någon dag innan och sedan vila i kylen. Smakerna sätter sig bättre då och kommer fram på ett annat sätt. Har man inte den framförhållningen är det dock ingen fara. Det blir väldigt gott ändå. Notera att detta är ett väldigt enkelt recept. Det går således att bygga vidare med mer kryddor och likande.

Börja med att skära upp 1kg nötkött (jag tog grytbitar av nöt) i tärningar. Stek på det i en stor gryta med salt och peppar. Gå sedan i med tre stora gula lökar, en chili, fyra vitlöksklyftor. Ha på rejält med tomatpuré och krydda upp med lite torkad timjan, spiskummin och paprikapulver. Ha sedan i 33cl Carnegie-porter. Typ 1,5 liter vatten och oxbuljong. Funkar med både tärning eller flytande. Låt sedan allt puttra i 1,5 timmar. Hacka sedan ner 4st röda paprikor och åtta stora och fasta potatisar. Det ska koka med sista halvtimman. Hacka sedan i färsk persilja och smaka av med salt och peppar!

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème

Husman

Kålpudding med gräddsås

Kålpudding  Dela vitkålen på mitten och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar hacka löken. Värm på en panna