Kalvfärsjärpar med potatismos, gurka och lingon som serveras med skysås

Järpar är ett klassiskt sätt att forma olika typer av färs på. Jag tycker det är gott med kalv men det går lika bra med nöt- eller blandfärs. Även järpar på viltfärs är en succé.

Järpar: Lägg 500g kalvfärs i en bunke. Salta och peppra ordentligt. Hacka ner lite färsk persilja och lite timjan. Knäck i ett ägg och stänk i lite worcestersås. I med lite soja och en skvätt grädde. Forma sedan avlånga järpar med händerna och stek i en panna med olja och lite smör.

Låt järparna nästan bli helt genomstekta innan du går i med någon deciliter grädde och någon deciliter mjölk. I med en skvätt kalvfond, lite gelé och salta och peppra. Några stänk soja är heller aldrig fel. I med en näve färsk persilja mot slutet. Servera med någon form av potatis och klassiska tillbehör, såsom gurka och lingon.

Pasta

Knallgul kräftpasta med sting

Häll av kräftstjärtarna i ett durkslag och spara laken. Koka upp vatten till pastan och salta ordentligt.  Hacka purjolök, vitlök,

Pasta

Pasta med ost- och baconsås

Börja med att koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull. Salta ordentligt och lägg i pastan.  Skär baconet

Blandat

Krämig vitlökssås med sting

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och rör ihop med övriga ingredienser, salta och peppra och låt såsen stå kallt

Tilltugg

Bakad potatis med räkröra

Potatisen  Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Torka dem och gör några hål i skalet på ovansidan