Gräddig fisksoppa med lax och torsk med smak av saffran och curry

En enkel fisksoppa som gärna kan utvecklas.
Den går snabbt att laga och på en halvtimma står maten på bordet. Jag gillar att ha i lite extra fisk. Det ger en väldigt god smak och soppan blir lite mer grytig, vilket jag kan gilla. Curryn är fantastisk i denna soppa och sätter verkligen pricken över iet.

  • Lax 300g 
  • Torsk 300g 
  • Salt 
  • Gul lök 1/2 
  • Vitlöksklyfta 1st 
  • Morot 2st 
  • Persilja färsk 1 kruka 
  • Vitt vin (torrt) 2dl 
  • Tomatkross 1 burk 
  • Grädde 3dl 
  • Curry 2msk 
  • Saffran 2msk 
  • Fiskfond 1msk eller 1 tärning 
  • Citron 1/2 
  • Räkor 

Hacka upp morot, fänkål och vitlök och fräs i gryta tillsammans med lite olja. Fräs på mellanvärme ett par minuter och gå sedan i med färsk persilja. Häll i vinet och låt det puttra en stund. Gå därefter i med tomatkross och 8dl vatten. Häll sedan i fiskfonden och grädden och låt allt gå ihop en stund. Ha sedan i saffran och curry och salta litegrann. Pressa i lite citron och balansera upp smaken med mer salt. Tänk på att fisken som läggs i senare också tillför väldigt mycket smak. 

Låt sedan soppan puttra 10-15 minuter på mellanvärme. Höj sedan värmen lite och lägg i fisken. Ge den ett uppkok och låt fisken bli genomlagad under några minuter och ta sedan grytan från spisen. Smaka av med mer salt. Servera med färska räkor, ett gott bröd och vitt vin.