A Bite of Bitting

Smörbakad torskrygg med potatispuré, vitvinsås och sparris

  • Torskrygg 600 g 
  • Salt och peppar 
  • Potatis (mjölig) 900 g 
  • Smör 100 g 
  • Mjölk 2-3 dl 
  • Schalottenlök 3 st 
  • Lagerblad 2 st 
  • Fiskbuljong 2 msk 
  • Vitt vin (torrt) 3 dl 
  • Grädde 3 dl 
  • Vitpepparkorn 5 st 
  • Citron 1 st 
  • Sparris 1 knippe 
  • Tomater små med kvist 

Lägg torsken i en ugnsfast form och salta ordentligt. Hacka över lite dill och pressa över lite citron. Hyvla över smör med en osthyvel. Kör sedan fisken i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 56 grader. Låt tomaterna gå med i samma ugnsform och rosta dem samtidigt som fisken bakas i ugnen. 

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Koka tills potatisen håller på att falla isär. Häll sedan av potatisen och låt den ånga av i ett durkslag. Pressa sedan potatisen genom en potatispress. Gå i med några rejäla klickar smör och slå över lite mjölk. Ta en rejäl slev och blanda runt. Ös på med mer mjölk om du vill ha lösare konsistens. Smaka av med lite mer smör och salt och arbeta med sleven så att purén blir härligt fluffig. 

Hacka sedan schalottenlöken och fräs på den i en kastrull med lite smör. Fräs på ganska låg värme en stund. Häll sedan i vinet och gå i med vitpepparkorn och lagerblad. Ha också i fiskbuljong. Reducera ner allt till hälften. Sila sedan av såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Gå därefter i med grädden och vispa runt. Låt såsen gå på mellanvärme och låt den tjockna något. Låt såsen puttra en stund och smaka av den med pressad citron, salt och en klick smör. Blir såsen för tunn kan den redas med lite maizenamjöl. 

Fräs sparrisen i en het panna tillsammans med smör. Salta och pressa över lite citron innan servering. 

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Köttet  Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème