A Bite of Bitting

Smörbakad lax i en syrlig citronsås

  • Lax 600 g (Färsk eller tinad) 
  • Smör 25 g 
  • Schalottenlök 2 st 
  • Salt & Peppar 
  • Citron 1 st 
  • Små tomater 10 st 
  • Grädde 2 dl 
  • Mjöl 2 msk 
  • Crème fraiche 2 dl 
  • Gurkmeja 1/2 tsk
  • Parmesan 2 dl (riven)
  • Sparris färsk 1/2 knippe 

Lägg laxen i en ugnsform och salta ordentligt. Lägg sedan ut en tunn skiva smör ovanpå varje laxbit. Riv över parmesan och riv över svartpeppar. Hacka upp schalottenlök och fräs den i en panna med lite smör. Låt löken svettas i pannan och pudra över mjöl. Låt löken och mjölet fräsa runt en stund i pannan och häll i grädde. Ha i Crème fraiche och höj värmen något. Riv ner zest från citronen (hela) i pannan och ha i gurkmeja. Blanda sedan ner parmesan och sänk värmen till mellanvärme. Pressa i färsk citronsaft och salta. Låt såsen puttra en stund och smaka sedan av med mer citronsaft, salt och parmesan. Såsen ska smaka mycket citron och ha en hög syra. Häll såsen över laxen och riv över lite extra parmesan. Fördela tomaterna runt fisken. 

Sätt sedan ugnen på 150 grader och kör laxen i drygt 20 minuter. Sista stunden kan grillfunktionen på ugnen användas för att ge fin yta. Finhacka slutligen färsk sparris och fräs hastigt i lite smör. Strö sparrishacket över fisken, precis innan servering. Servera gärna med ris eller någon form av potatis. 

Pasta

Pasta med krämig parmesansås

Receptet är beräknat till två personer.  Pasta 250 g  Salt & Peppar  Olivolja  Småtomater 6 st  Vitlök 2-3 klyftor  Parmesan