A Bite of Bitting

Fisksoppa med lax och torsk som toppas med räkor och dill

  • Lax 300g 
  • Torsk 300g 
  • Salt 
  • Gul lök 1 st 
  • Fänkål 1/2 st 
  • Vitlöksklyfta 1 st 
  • Morot 2 st 
  • Persilja färsk 1/2 kruka 
  • Tomatpuré 3 msk 
  • Vitt vin (torrt) 2 dl 
  • Tomatkross 1 burk 
  • Grädde 3dl 
  • Vatten 6 dl 
  • Timjan 1 msk 
  • Fiskbuljong 1 msk eller 1 tärning 
  • Citron 1/2 st 
  • Räkor 
  • Dill 1/2 kruka 

Tärna upp morot, fänkål och lök och fräs det i en gryta med lite olja. Fräs på mellanvärme ett par minuter och gå sedan i med färsk persilja och vitlök. Lägg i tomatpurén och blanda runt väl. Rosta tomatpurén och grönsakerna i grytan i ca 5 minuter. Häll sedan i vinet och låt det puttra en stund. Gå i med tomatkross och vatten. Häll i fiskbuljongen och grädden och låt det koka samman. Ha i timjan och salta. Pressa i lite citron och balansera upp smaken med mer salt. Tänk på att fisken som läggs i senare också tillför väldigt mycket smak. Låt soppan puttra i 20 minuter på mellanvärme. 

Höj sedan värmen något och lägg i fisken. Ge soppan ett uppkok och låt fisken bli genomlagad under några minuter och ta sedan grytan från spisen. Toppa soppan med räkor och dill. Servera gärna soppan tillsammans med vitlöksbröd.