A Bite of Bitting

Fisksoppa med lax och torsk som toppas med räkor och dill

  • Lax 300g 
  • Torsk 300g 
  • Salt 
  • Gul lök 1 st 
  • Fänkål 1/2 st 
  • Vitlöksklyfta 1 st 
  • Morot 2 st 
  • Persilja färsk 1/2 kruka 
  • Tomatpuré 3 msk 
  • Vitt vin (torrt) 2 dl 
  • Tomatkross 1 burk 
  • Grädde 3dl 
  • Vatten 6 dl 
  • Timjan 1 msk 
  • Fiskbuljong 1 msk eller 1 tärning 
  • Citron 1/2 st 
  • Räkor 
  • Dill 1/2 kruka 

Tärna upp morot, fänkål och lök och fräs det i en gryta med lite olja. Fräs på mellanvärme ett par minuter och gå sedan i med färsk persilja och vitlök. Lägg i tomatpurén och blanda runt väl. Rosta tomatpurén och grönsakerna i grytan i ca 5 minuter. Häll sedan i vinet och låt det puttra en stund. Gå i med tomatkross och vatten. Häll i fiskbuljongen och grädden och låt det koka samman. Ha i timjan och salta. Pressa i lite citron och balansera upp smaken med mer salt. Tänk på att fisken som läggs i senare också tillför väldigt mycket smak. Låt soppan puttra i 20 minuter på mellanvärme. 

Höj sedan värmen något och lägg i fisken. Ge soppan ett uppkok och låt fisken bli genomlagad under några minuter och ta sedan grytan från spisen. Toppa soppan med räkor och dill. Servera gärna soppan tillsammans med vitlöksbröd. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème