A Bite of Bitting

Fiskgratäng med lax och torsk som toppas med handskalade räkor och dill

  • Torsk/lax 600 g 
  • Potatis (mjölig) 1,5 kg 
  • Salt & vitpeppar 
  • Grädde 3 dl 
  • Schalottenlök 2 st
  • Småtomater 8 st 
  • Sparris 1 bunt 
  • Mjöl 2 msk 
  • Mjölk 2,5 dl 
  • Dill 1 kruka 
  • Smör 50 g 
  • Vitt vin (torrt) 1dl 
  • Fiskbuljong 
  • Citron 1 st 
  • Ägg 1 st 
  • Räkor färska 1/2 kg 
Följ gärna A Bite of Bitting på Facebook och Instagram.

Låt fisken tina något och fördela sedan ut den på botten i en ugnsform. Salta och pressa över lite citron. Klipp över lite dill. Koka potatisen tills den nästan faller isär.

Låt potatisen svalna något och pressa den sedan genom en potatispress. Salta rikligt och gå i med smöret. Ha i en äggula och vitpeppar. Häll i mjölken och ta sedan en träslev och rör ihop till ett mos. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset längst kanterna i ugnsformen. 

Hacka upp schalottenlöken och fräs den i lite smör, tillsammans med tomaterna och hackad sparris. Fräs en stund och pudra sedan över mjöl. Fräs in mjölet och gå sedan i med vinet. Låt puttra ihop på mellanvärme och sedan i med fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och låt puttra i några minuter. Salta och smaka av med lite pressad citron. Häll sedan vätskan över fisken i ugnsformen. 

Kör in formen i ugnen som du satt på 200 grader och kör gratängen i 25-30 minuter på över/undervärme. Skala räkor under tiden. Låt sedan gratängen svalna något och toppa den sedan med handskalade räkor och färsk dill. 

Följ gärna A Bite of Bitting på Facebook och Instagram.
Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème