Italienska kalvfärsköttbullar med tomatsås, pasta, riven ost och basilika

En riktig ”Lady och Lufsen maträtt”. Mycket smaker och vackra färger. Maträtten kan serveras direkt ur pannan eller läggas upp på ett finare fat eller en större skål. Givetvis är den rivna osten obligatorisk. Jag brukar göra mina köttbullar på kalvfärs. Blir väldigt saftigt och gott. En pava rött är gudomligt att skölja ner allt med.

Ingredienser

  • 500g kalvfärs
  • Salt & peppar
  • Kalvfond 
  • 1 ägg 
  • 1 dl grädde 
  • 4 vitlöksklyftor 
  • 1 gul lök 
  • 2-3 msk tomatpuré 
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk körsbärstomater 
  •  2 msk Balsamicovinäger 
  • Färsk basilika och persilja
  • Parmesanost

Tomatsås: Börja med tomatsåsen så att den kan stå och puttra under tiden som köttbullarna görs. Börja med att finhacka den gula löken och vitlöken. Fräs i en panna med olja. Gå i med tomatpurén efter en stund och rosta i ungefär 7-8 minuter. Häll sedan i tomaterna. Häll i lite balsamicovinäger och lite kalvfond. I med lite basilika och riv ner lite ost. Dra i en nypa socker och smaka av med salt och peppar. Låt sedan puttra på svag värme tills köttbullarna är färdiga.

Köttbullarna: Lägg kalvfärsen i en bunke. Salta och peppra. I med lite kalvfond och hacka ner lite färsk persilja. I med lite oregano. Knäck i ett ägg och slå i lite grädde. Blanda runt färsen och forma köttbullar. Lägg i en rymlig panna med olja och stek dem gyllenbruna. Låt köttbullarna nästan bli helt genomstekta. Häll sedan över tomatsåsen och låt köttbullarna gå klart med såsen. Koka pastan och rör sedan ner den i pannan. Riv över ost, svartpeppar och färsk basilika. Servera!