Fiskgryta med mycket tomat, grädde och vitlöksfrästa räkor

  • Fisk (torsk/lax)  600 g 
  • Salt
  • Rapsolja 
  • Gul lök 1 st 
  • Morot 2-3 st 
  • Stjälkselleri 3 st (stjälkar) 
  • Fänkål 1/2 st 
  • Vitlök 5 klyftor 
  • Tomatpuré 3 msk 
  • Tabasco 3-4 stänk 
  • Curry 1 msk 
  • Vitt vin (torrt) 2 dl 
  • Tomatkross 1 burk 
  • Fiskbuljong 2 msk 
  • Grädde 3 dl 
  • Mjölk 2 dl 
  • Citron 1/2 st 
  • Räkor 2 nävar 
  • persilja 1 kruka 

Börja med att tina fisken om den varit fryst. När fisken tinat kan du skära den i mindre bitar/tärningar. 

Hacka sedan upp lök, selleri och fänkål. Hacka även några vitlöksklyftor och tärna morötterna. Lägg allt i en gryta och fräs upp i lite olja. Fräs på mellanvärme i några minuter och gå sedan i med tomatpurén. Blanda runt väl och låt det rosta på mellanvärme i ungefär 10 minuter. Stänk över tabasco och krydda allt med curryn. Häll sedan i vinet och låt det puttra en stund. Häll sedan i grädden och fiskbuljongen och höj värmen något, så att det nästan kokar. Häll därefter i mjölk och tomatkross. Låt allt puttra ihop en stund och sätt sedan grytan på mellanvärme. Låt sedan grytan stå så i ungefär 40 minuter. Hit kan grytan förberedas, till och med dagen innan. 

Precis innan servering så kan värmen dras upp så att grytan nästan kokar. Häll i fisken och låt den få ett uppkok i några minuter. Vrid sedan ner värmen. Fisken ska inte koka sönder. Nu kan soppan smakas upp med salt och pressad citron för syran. Om grytan är för stabbig så kan man gå i med några skvättar mjölk tills man är nöjd med konsistensen. 

Fräs sedan på räkorna i en het panna med lite olja. Fräs räkorna tillsammans med lite vitlök och persilja. Toppa soppan med ett gott bröd, räkorna och hackad persilja. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème