- Blandfärs/lammfärs 800 g
- Salt & Peppar
- Gul lök 2 st
- Vitlöksklyftor 3 st
- Tomatpuré 2 msk
- Tomatkross 1 burk
- Worcestersås 2 msk
- Rött vin 2 dl
- Kalvbuljong 1 msk
- Soja 1 msk
- Oregano (torkad) 2 msk
- Timjan (torkad) 2 msk
- Potatis (fast) 8-10 st
- Aubergine 1 st
- Smör 50 g
- Mjöl 3 msk
- Mjölk 5 dl
- Lagrad hårdost 3 dl
- Fetaost 1 pkt
Fräs upp finhackad gul lök i en gryta med lite olivolja. Tillsätt hackad vitlök efter några minuter och låt det fräsa med en stund. Tillsätt sedan tomatpuré och blanda runt väl. Låt allt rosta en stund och gå sedan i med färsen. Fräs runt och låt allt få färg. Salta och peppra ordentligt. Häll sedan i rödvinet och låt det puttra en stund. Häll därefter i krossade tomater och blanda runt. I med en skvätt soja, kalvbuljong och worcestersås. Krydda med timjan och oregano. Låt allt gå på mellanvärme i minst en halvtimma.
Skär sedan auberginen i skivor och lägg i ett durkslag. Skär upp hela och spara skivor om det blir över. Salta skivorna ordentligt så vätskan dras ut. Koka sedan potatisen. Låt den svalna och skär sedan upp den i centimetertjocka skivor.
Lägg därefter smör i en kastrull och låt det smälta på mellanvärme. Häll i mjölet, samtidigt som du vispar ordentligt så att det inte klumpar sig. När mjölet är utblandat så kan du gå i med mjölk. Häll inte i all mjölk på en gång, utan lite i taget. Börja med en skvätt och vispa hela tiden. När såsen börjar tjockna kan du gå i med mer mjölk. Smula ner lite fetaost och smaka av med salt och peppar. Krydda även med lite timjan och oregano.
Häll sedan lite ostsås i botten på en ugnsform så att det täcker. Lägg ut ett lager med potatisskivor och sedan ett lager med aubergine. Lägg sedan på ett lager färs och varva detta någon gång. Avsluta med ett lager färs och toppa med lite ostsås och riven hårdost. Kör i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Servera sedan tillsammans med en grönsallad.