A Bite of Bitting

Oxfilé Provencale med råstekt potatis, örtsmör, och ostbakad tomat

En mäktig maträtt som passar utmärkt till nyår eller andra festliga tillfällen. Utmaningen är att få potatisen perfekt stekt. Jag vill ha den krispig och steker därför på den ganska hårt mot slutet. 

  • Oxfilé 1kg 
  • Potatis(fast sort) 700g
  • Salt & peppar 
  • Smör 50g 
  • Rapsolja 0,5dl 
  • Persilja 1 kruka 
  • Timjan 0,5 kruka m
  • Vitlöksklyftor 8st 
  • Tomat 3st 
  • Haricot verts 100g 
  • Bacon 
  • Citron 1st 
  • Ost, riven, 150g

Börja med köttet. Salta och peppra ordentligt innan du bryner köttet i en het panna med olja. Köttet ska få fin färg runt om. I med en rejäl klick smör och sänk värmen. Ös köttet med smöret och lite upphackad vitlök. Kör sedan i ugnen på 125 grader i drygt en timma och tills innertemperaturen är omkring 55 grader. 

När köttet är i ugnen kan man göra kryddsmöret. Hacka ner lite timjan och persilja i smöret och hacka ner ett par vitlöksklyftor. I med en skvätt citron och salta. Arbeta in kryddorna i smöret med händerna och lägg sedan i ett bakplåtspapper. Rulla sedan ihop allt så du får en cylinderform på smöret. Lägg i kylen så är det enklare att skära upp vid servering. 

Skiva sedan potatisen i ganska tunna skivor. Lägg den sedan i ett durkslag och spola bort stärkelsen. Värm därefter upp en stekpanna med rikligt med olja och lägg i potatisen. Stek på en temperatur som är något över mellanvärme, men inte på högsta effekt. Salta och peppra rikligt. Ha lite koll så inte potatisen fastnar i pannan. Stek potatisen i ungefär en kvart och lägg i en rejäl klick smör mot slutet. Stek då också med lite hackad vitlök. Salta lite till och hacka sedan över lite färsk persilja sista stunden i pannan. 

Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila i ungefär en kvart. Baka tomaterna i ugnen så länge. Gröp ut tomaterna till hälften och fyll med ost, persilja, lite vitlök, och olivolja. Salta och peppra. In i ugnen på 225 grader i drygt 20 minuter. 

Montera sedan anrättningen på ett stort serveringsfat. Köttet i mitten med potatis och alla tillbehör runt om. Toppa med kryddsmöret och hackad persilja!