A Bite of Bitting

Fläskfilé med hasselbackspotatis, gorgonzolasås, och smörstekta kantareller

  • Rapsolja 2 dl
  • Salt & peppar 
  • Potatis (fast) 12 st 
  • Smör 3 msk 
  • Ströbröd 1 msk 
  • Honung flytande 2-3 msk 
  • Soja 1 msk 
  • Vitlöksklyftor 3 klyftor 
  • Sambal oelek 1 tsk 
  • Timjan 1 kruka 
  • Schalottenlök 2 st
  • Grädde 3 dl
  • Gorgonzola 3 msk
  • Worcestersås 1 msk
  • Kalvfond 1 msk 
  • Vinbärsgelé 1 msk
  • Kantareller 1-2 dl 

Börja med att göra hasselbackspotatis. Sätt ugnen på 200 grader och skala sedan potatisen. Skär tunna snitt i potatisen med en vass kniv, men skär inte helt igenom. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper som sedan läggs ut på en ugnsplåt. Värm smör så det smälter. Pensla potatisen med smöret och salta ordentligt. Strössla över ströbrödet. Kör potatisarna i ugnen och bränn av i 25 min. Ta ut potatisen och pensla med smör igen. Kör in i ugnen i 25 minuter till. Potatisen kan svalna och värmas upp innan servering. 

Köttet kan marineras snabbt (1h) men får gärna marineras längre, i rapsolja, soja, flytande honung, färsk timjan, lite vitlök och Sambal oelek. Stek köttet hårt i en panna med lite olja. Salta och peppra. Låt sedan gå klart i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Köttet kan, med fördel, få vila en stund efter att det tagits ut ur ugnen. Förslagsvis under tiden som såsen görs. 

Finhacka schalottenlök och fräs i samma panna som köttet stekts i. Gå i med grädden och fonden som köttet givit ifrån sig under tiden i ugnen. I med sojan, kalvfonden och worcestersåsen. Gå även i med gorgonzolan. Smaka av med salt och peppar och en sked vinbärsgelé. Red upp såsen med maizenamjöl om du vill få såsen tjockare i konsistensen. 

Värm upp en panna med olja och fräs svampen på ganska hög värme. Salta och peppra. Sänk temperaturen något och ha i en klick smör. Smörstek svampen i några minuter tills du är nöjd med konsistensen. 

Blandat

Krämig vitlökssås med sting

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och rör ihop med övriga ingredienser, salta och peppra och låt såsen stå kallt

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème