A Bite of Bitting

Helstekt ryggbiff med potatisgratäng som serveras med vitlöksfrästa sockerärtor och grönpepparsås

Potatisgratäng: Skär potatisen i väldigt tunna skivor. Förkoka sedan potatisen i 3dl grädde och 3dl mjölk. Salta ordentligt och låt potatisen gå på låg värme i drygt en kvart. Under tiden kan man fräsa gul lök och några vitlöksklyftor i en panna med lite smör. Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form och varva med löken Och riven svartpeppar. Avsluta genom att toppa med ett rejält lager god ost. Sedan in i ugnen i typ en halvtimma på 175 grader.

Köttet: En hel bit ryggbiff. Salta och peppra ordentligt innan du bryner köttet i en het panna med olja. Köttet ska få fin färg runt om. Kör sedan i ugnen på 130 grader i drygt en timma.

Såsen: Fräs upp en näve schalottenlök med Typ 10 grönpepparkorn. Krossa kornen lite innan för mer smak. Fräs en stund i smör på mellanvärme. Slå över lite konjak och fräs en stund. I med 3 dl grädde och någon matsked kalvfond, lite soja och worcestersås. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Köttet  Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till

Husman

Kålpudding med gräddsås

Kålpudding  Dela vitkålen på mitten och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar hacka löken. Värm på en panna