A Bite of Bitting

Köttfärsgratäng på Bittings vis, med smörstekt potatis och en ostsås med Cheddar och Mozzarella

Enkel mat som är perfekt att göra till flera personer. Fungerar också väldigt bra att ha som ”matlådemat” då gratängen bara blir godare dagen efter. Rekommenderar att servera detta tillsammans med en grönsallad!

  • Köttfärssås 800g 
  • Salt & peppar 
  • Potatis (fast sort) 700g 
  • Smör 50g 
  • Mjöl 0,5dl 
  • Mjölk 5dl
  • 100g Cheddarost 
  • 100g mozzarella 

Börja med att skiva potatisen i ganska tunna skivor. Lägg den sedan i ett durkslag och spola bort stärkelsen. Värm därefter upp en stekpanna med rikligt med olja och lägg i potatisen. Stek på en temperatur som är något över mellanvärme, men inte på högsta effekt. Salta och peppra rikligt. Ha lite koll så inte potatisen fastnar i pannan. Stek potatisen i ungefär en kvart och lägg i en rejäl klick smör mot slutet. Salta lite till och hacka över lite färsk persilja sista stunden i pannan. 

Gör sedan ostsåsen. Smält smör i en kastrull och häll därefter i mjölet. Vispa ordentligt och häll samtidigt i mjölk. Lite i taget tills såsen tjocknar. Ha plattan på mellanvärme. Vispa hela tiden och lägg i en rejäl näve med ost. Vispa runt och smaka av med peppar och en nypa muskot. 

Montera sedan gratängen genom att hälla ostsåsen i botten på en ugnsform. Lägg sedan ut ett lager med potatis. På med ett lager köttfärs och häll därefter över lite ostsås. Varva detta någon vända och avsluta med ett blandat lager av köttfärs och potatis. På med massa ost och kör sedan i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. 

Pasta

Pasta med krämig parmesansås

Receptet är beräknat till två personer.  Pasta 250 g  Salt & Peppar  Olivolja  Småtomater 6 st  Vitlök 2-3 klyftor  Parmesan

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème

Pasta

Pasta med krämig parmesansås

Receptet är beräknat till två personer.  Pasta 250 g  Salt & Peppar  Olivolja  Småtomater 6 st  Vitlök 2-3 klyftor  Parmesan

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Köttet  Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till