A Bite of Bitting

Köttfärsgratäng på Bittings vis, med smörstekt potatis och en ostsås med Cheddar och Mozzarella

Enkel mat som är perfekt att göra till flera personer. Fungerar också väldigt bra att ha som ”matlådemat” då gratängen bara blir godare dagen efter. Rekommenderar att servera detta tillsammans med en grönsallad!

  • Köttfärssås 800g 
  • Salt & peppar 
  • Potatis (fast sort) 700g 
  • Smör 50g 
  • Mjöl 0,5dl 
  • Mjölk 5dl
  • 100g Cheddarost 
  • 100g mozzarella 

Börja med att skiva potatisen i ganska tunna skivor. Lägg den sedan i ett durkslag och spola bort stärkelsen. Värm därefter upp en stekpanna med rikligt med olja och lägg i potatisen. Stek på en temperatur som är något över mellanvärme, men inte på högsta effekt. Salta och peppra rikligt. Ha lite koll så inte potatisen fastnar i pannan. Stek potatisen i ungefär en kvart och lägg i en rejäl klick smör mot slutet. Salta lite till och hacka över lite färsk persilja sista stunden i pannan. 

Gör sedan ostsåsen. Smält smör i en kastrull och häll därefter i mjölet. Vispa ordentligt och häll samtidigt i mjölk. Lite i taget tills såsen tjocknar. Ha plattan på mellanvärme. Vispa hela tiden och lägg i en rejäl näve med ost. Vispa runt och smaka av med peppar och en nypa muskot. 

Montera sedan gratängen genom att hälla ostsåsen i botten på en ugnsform. Lägg sedan ut ett lager med potatis. På med ett lager köttfärs och häll därefter över lite ostsås. Varva detta någon vända och avsluta med ett blandat lager av köttfärs och potatis. På med massa ost och kör sedan i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. 

Tilltugg

Bakad potatis med räkröra

Potatisen  Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Torka dem och gör några hål i skalet på ovansidan

Husman

Kålpudding med gräddsås

Kålpudding  Dela vitkålen på mitten och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar hacka löken. Värm på en panna

Tilltugg

Bakad potatis med räkröra

Potatisen  Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Torka dem och gör några hål i skalet på ovansidan