Öppna köttfärspiroger med spiskummin, parmesan och herrgårdsost

Följ gärna A Bite of Bitting på Facebook och Instagram.

Supergoda piroger som är perfekta till utflykten eller att bara ha i frysen och värma på till lunch eller middag. Fyllningen kan givetvis varieras. Jag brukar ibland göra pirogerna med skinka och ost. Det är också trevligt att variera ostarna och jag brukar använda mozzarella, parmesan, cheddar eller någon annan smakrik ost.

Färsen:

  • Blandfärs 500 g
  • Salt & peppar 
  • Olivolja 
  • Gul lök 2st
  • Morot 2st
  • Rött vin 2 dl 
  • Stjälkselleri 2 stjälkar
  • Tomatpuré 2 msk
  • Tomatkross 1 burk
  • Spiskummin 2 msk 
  • Soja 2 tsk
  • Kycklingbuljong 2 msk 
  • Parmesan 1 dl 
  • Herrgårdsost 2 dl 

Degen: 

  • Jäst 25 g  
  • Fingervarm mjölk 2 dl 
  • Fingervarmt vatten 2 dl 
  • Socker 1 tsk 
  • Salt 1,5 tsk 
  • Rapsolja 3 msk
  • Mjöl 7 dl 
Följ gärna A Bite of Bitting på Facebook och Instagram.

Fräs upp finhackad morot, gul lök och stjälkselleri i en gryta med lite olja. Tillsätt hackad vitlök efter några minuter och låt det fräsa med en stund. Tillsätt sedan tomatpuré och blanda ut den väl med allt i grytan. Låt allt rosta en stund och gå sedan i med färsen.
Fräs runt ordentligt och låt allt få färg. Salta och peppra rejält. Häll sedan i rödvinet och låt det puttra en stund. Gå i med spiskummin och häll därefter i krossade tomater och blanda runt. I med en skvätt soja och lite kycklingbuljong. Låt sedan köttfärssåsen puttra minst en halvtimma. Ställ åt sidan och låt svalna. 

Börja med degen genom att smula ner jästen i en bunke. Tillsätt sedan mjölken och vattnet. Rör om tills jästen löst upp sig. Gå sedan i med salt, socker, olja och hälften av vetemjölet. Rör om allt till en smet. Tillsätt sedan resten av mjölet och rör om till en kladdig deg. Fördela därefter lite mjöl över degen, plasta in bunken och låt degen jäsa i 45 minuter innan du bakar ut pirogerna. 

Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme). Hacka sedan upp degen i 12 – 15 lika stora delar. Kavla ut varje del till degplattor på ett mjölat bakbord, gör typ ca 2-3 mm tjocka degplattor. Lägg sedan 0,5 dl fyllning i mitten på varje degplatta. Se till att ha ca 1 cm marginal runt fyllningen av deg. Vik degkanten mot fyllningen och nyp sedan runt hela pirogen. Toppa sedan med lite parmesan och lite herrgårdsost. 

Lägg därefter hälften av pirogerna på en plåt med med bakplåtspapper. Kör pirogerna i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter eller tills de börjat få lite färg. Låt pirogerna svalna och kör sedan resten av pirogerna på samma sätt! 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème