A Bite of Bitting

Köttfärspaj med bacon och tre sorters ost

En superenkel köttfärspaj med härliga smaker av gorgonzola, rött vin och bacon. Ingen stanning eller liknande behövs eftersom osten gör pajen krämig. 

  • Smör 125g 
  • Mjöl 3dl 
  • Vatten 3msk 
  • Blandfärs 700g 
  • Gul lök 2st. 
  • Salt & peppar 
  • Vitlök 4 klyftor 
  • Bacon 150g 
  • Tomatpuré 2msk 
  • Persilja färsk 1 kruka 
  • Rött vin 1dl 
  • Tomatkross 1 burk 
  • Worcestersås 3msk 
  • Kalvfond 2msk 
  • Soja 1msk 
  • Gorgonzola 50g 
  • Småtomater 6st 
  • Cheddarost 100g 
  • Mozzarella 50g 

Börja med att göra köttfärssåsen. Hacka löken och fräs upp den i lite olja. Hacka även baconet och låt det steka med. Tillsätt tomatpurén efter en stund och låt det rosta i pannan. Gå sedan i med färsen och salta och peppra ordentligt. Häll i tomatkross och hacka ner lite färsk persilja. I med vin, worcestersås, soja och kalvfond. Salta och peppra och smula ner lite ost i färsen. Låt småkoka i en halvtimma. 

Gör sedan pajdegen genom att dela smöret i små tärningar. Blanda därefter smör och mjöl i en matberedare (eller kör för hand). Blanda ihop så det blir smuligt. Gå sedan i med vattnet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen och nagga med en gaffel. Ställ i kylen i typ en halvtimma. Skjutsa sedan in den i ugnen på 225 grader i 10 min. 

Ta ut pajdegen ur ugnen och fördela färsen jämnt i formen. Dra därefter på ost och dela tomterna och toppa pajen med dem. Kör sedan pajen i ugnen i 30 minuter på 200 grader.