Köttfärspaj med bacon och tre sorters ost

En superenkel köttfärspaj med härliga smaker av gorgonzola, rött vin och bacon. Ingen stanning eller liknande behövs eftersom osten gör pajen krämig. 

  • Smör 125g 
  • Mjöl 3dl 
  • Vatten 3msk 
  • Blandfärs 700g 
  • Gul lök 2st. 
  • Salt & peppar 
  • Vitlök 4 klyftor 
  • Bacon 150g 
  • Tomatpuré 2msk 
  • Persilja färsk 1 kruka 
  • Rött vin 1dl 
  • Tomatkross 1 burk 
  • Worcestersås 3msk 
  • Kalvfond 2msk 
  • Soja 1msk 
  • Gorgonzola 50g 
  • Småtomater 6st 
  • Cheddarost 100g 
  • Mozzarella 50g 

Börja med att göra köttfärssåsen. Hacka löken och fräs upp den i lite olja. Hacka även baconet och låt det steka med. Tillsätt tomatpurén efter en stund och låt det rosta i pannan. Gå sedan i med färsen och salta och peppra ordentligt. Häll i tomatkross och hacka ner lite färsk persilja. I med vin, worcestersås, soja och kalvfond. Salta och peppra och smula ner lite ost i färsen. Låt småkoka i en halvtimma. 

Gör sedan pajdegen genom att dela smöret i små tärningar. Blanda därefter smör och mjöl i en matberedare (eller kör för hand). Blanda ihop så det blir smuligt. Gå sedan i med vattnet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen och nagga med en gaffel. Ställ i kylen i typ en halvtimma. Skjutsa sedan in den i ugnen på 225 grader i 10 min. 

Ta ut pajdegen ur ugnen och fördela färsen jämnt i formen. Dra därefter på ost och dela tomterna och toppa pajen med dem. Kör sedan pajen i ugnen i 30 minuter på 200 grader. 

Pasta

Pasta med krämig parmesansås

Receptet är beräknat till två personer.  Pasta 250 g  Salt & Peppar  Olivolja  Småtomater 6 st  Vitlök 2-3 klyftor  Parmesan