Oxfilé Tournedos med Hasselback och en gräddig sås på trattkantareller

  • Oxfilé
  • Salt & peppar
  • Potatis 
  • 3 dl grädde 
  • 25g smör 
  • Ströbröd 
  • Trattkantareller 
  • Schalottenlök 
  • 1 msk Kalvfond 
  • Soja 
  • Vinbärsgelé 

Potatisen: Skala potatisen och skär sedan snitt i den, nästan helt igenom. Salta ordentligt och smält smör som du sedan häller över. Kör sedan i ugnen i 25 minuter på 200 grader. Ta sedan ut potatisen och droppa på mer smör. Gå över med lite ströbröd och kör sedan i ugnen i typ 20 monter till, eller tills potatisen ser färdig ut. 

Såsen: Finhacka schalottenlök och fräs den i lite smör. I med svampen och stek på ganska hög värme. Salta och peppra. I med grädden, kalvfonden och soja. Låt sedan puttra på mellanvärme i några minuter. I med en rejäl klick vinbärsgelé och spä med lite mjölk om såsen blir för stabbig. 

Oxen: Skär ut fina bitar om du har en hel bit oxfilé. Knyt ett snöre runt varje bit så att de håller formen under tillagningen. Salta och peppra ordentligt runt om. Häll sedan lite olja i en het panna och stek på oxfilén hårt runt om. Sänk värmen och lägg i en rejäl klick smör. Ös köttbitarna med det smälta smöret. Låt sedan köttet vila i typ 10 minuter. Klipp bort snöret och lägg sedan upp på tallrik. 

Blandat

Krämig vitlökssås med sting

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och rör ihop med övriga ingredienser, salta och peppra och låt såsen stå kallt