Kalvköttbullar med potatispuré, och gräddig sås

  • Kalvfärs 400 g 
  • Salt & Peppar  
  • Potatis (mjölig) 10 – 12 st 
  • Smör 100 g (till stekning och puré) 
  • Ägg 2 st 
  • Worcestersås 2 msk 
  • Kalvfond 4 msk 
  • Soja 1 tsk 
  • Mjöl 1 – 2 msk 
  • Grädde 5 dl (till köttbullar och sås)
  • Mjölk 5 dl (till såsen och potatispuré) 
  • Vinbärsgelé 2 msk 
  • Vitpeppar 
  • Muskotnöt 

Skala potatis (mjölig) och koka i saltat vatten. Räkna fyra medelstora potatisar per person. Blanda upp färsen till köttbullarna i en bunke med salt och svartpeppar. 

I med lite worcestersås, lite soja och en skvätt kalvfond. Slå i ett ägg och blanda upp allt med lite grädde. Skölj  händerna i kallt vatten och forma köttbullar. Stek köttbullarna i en panna med olja och lite smör.

Gör såsen direkt i pannan genom att pudra över lite mjöl i pannan och låt det in ordentligt. Häll i 3 dl grädde och lite mjölk. Gå sedan i med soja, vinbärsgelé och kalvfond. Låt puttra ihop tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och svartpeppar. 

När potatisen kokat klart – häll av den i ett durkslag och låt den ånga av. Pressa sedan potatisen genom en potatispress. I med en skvätt mjölk och en rejäl klick smör. Knäck i en äggula och ta sedan en träslev och rör runt. Styr konsistensen med mer mjölk. Smaka av med salt, vitpeppar och lite riven muskot. Servera slutligen kalvköttbullarna, potatispurén och såsen tillsammans med gurka och lingon.