Kantarellsoppa med vitt vin, parmesan och smörstekta pilgrimsmusslor

En soppa med smaker av svensk höst. Pilgrimsmusslorna adderar lyxkänslan och tillsammans med ett vitt vin är detta en fantastisk matupplevelse. Soppan går ganska snabbt att göra och kan sedan stå på låg temperatur tills den ska serveras. 

  • Kantareller 150g 
  • Schalottenlök 3st 
  • Salt & peppar 
  • Persilja 1 knippe 
  • Vitt vin, torrt, 2dl 
  • Rotselleri 1/4 
  • Grönsaksbuljong, 1 tärning 
  • Grädde 3dl 
  • Vatten 7dl 
  • Mjölk 1-2dl 
  • Parmesan 1-2dl 
  • Worchestersås 1-2msk 
  • Soja 1msk 
  • Bacon 100g 
  • Pilgrimsmusslor 

Hacka upp löken och rotsellerin och fräs på i lite olja. I med svampen och låt den fräsa med. Salta och peppra. Hacka ner lite färsk persilja. Fräs en stund på ganska hög värme, kanske 7-8 minuter. Slå sedan över vinet och låt puttra en stund. Gå sedan i med vatten och låt det koka upp. Gå samtidigt i med grönsaksbuljongen. Låt sedan puttra i ungefär 5 min. 

Mixa därefter sedan soppan slät. Gå sedan i med grädden och lite av mjölken. Låt koka upp och vrid sedan ner värmen lite. Tillsätt worchetersås, soja och rör ner osten. Salta rejält och smaka av med mer peppar. Därefter kan soppan stå och dra till sig på låg värme. Tänk på att smakerna blir mer framträdande efter en stund. Om konsistensen blir för tjock så är det bara att gå i med lite mjölk. 

Fräs baconet hårt i lite olja, i en riktigt varm panna. Låt sedan rinna av på hushållspapper. Salta pilgrimsmusslorna och Lägg sedan ner den i samma panna, på riktigt hög temperatur. Stek hårt på båda sidor och stäng sedan av plattan. I med en rejäl klick smör. Ös därefter pilgrimsmusslorna med det smälta smöret. Servera soppan med någon form av bröd och toppa med baconet och pilgrimsmusslorna. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème