Marinerad fläskfilé med ugnsbakad tomat, potatis och en gräddig sås

  • Olivolja 2 dl
  • Salt & peppar 
  • Honung flytande 2-3 msk 
  • Soja 1 msk 
  • Vitlöksklyftor 3 klyftor 
  • Chili 1 st 
  • Ingefära (färsk, riven) 1 msk
  • Timjan 1 kruka 
  • Schalottenlök 2 st
  • Grädde 3 dl
  • Worcestersås 1 msk
  • Kalvfond 1 msk 
  • Vinbärsgelé 1 msk

Köttet kan marineras snabbt (1h) men får gärna marineras längre, i olivolja, riven ingefära, soja, flytande honung, färsk timjan, lite vitlök och chili. Stek sedan på köttet hårt i en panna och låt det sedan gå klart i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Köttet kan, med fördel, få vila en stund efter att det tagits ut ur ugnen. Förslagsvis under tiden som såsen görs. 

Finhacka schalottenlöken och fräs i samma panna som köttet stekts i. Gå i med grädden och fonden som köttet givit ifrån sig under tiden i ugnen. I med sojan, kalvfonden och worcestersåsen. Smaka av med salt och peppar och en sked vinbärsgelé. Red upp såsen med maizenamjöl om du vill få såsen tjockare i konsistensen. Skär sedan upp köttet och servera gärna med någon form av potatis. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème