Ugnsbakad lax med rosépeppar och fetaost. Serveras med rostad potatis och en kall sås

  • Laxfiléer (tinade) 4 st 
  • Potatis (delikatess) 20 – 25 st 
  • Rapsolja 2 msk 
  • Salt & Peppar 
  • Rosépeppar 1-2 msk 
  • Smör – 1 msk 
  • Fetaost 140 g (1 pkt) 
  • Soltorkade tomater 100 g (liten burk)
  • Créme fraiche (lätt) 3 dl 
  • Vitlök 2 klyftor 
  • Citron 1 st 
  • Persilja 1/2 kruka 
  • Haricot verts 

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över olja. Salta ordentligt och blanda runt. Salta lite till. Kör i ugnen i ca 25 minuter. 

Lägg créme fraiche i en mixer/matberedare. Smula ner hälften av fetaosten och soltorkade tomater. Hacka ner en vitlöksklyfta. Salta och peppra ordentligt. Dra i persilja och stänk i lite citron. Mixa till önskad konstens och ställ kallt. 

Sätt ugnen på 175 grader. Salta laxen ordentligt och fördela även ut lite smör på varje bit. Mortla sedan rosépeppar lätt och strö över. Smula över lite fetaost. Kör i ugnen i 15-20 minuter. 

Värm en panna med lite smör. Fräs haricot verts i några minuter på ganska hög värme. Hacka ner lite vitlök mot slutet, pressa över en skvätt citron och salta. 

Husman

Kålpudding med gräddsås

Kålpudding  Dela vitkålen på mitten och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar hacka löken. Värm på en panna

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème