A Bite of Bitting

Hjortbiffar med potatismos och gräddig sås

  • Hjortfärs 500g 
  • Salt & peppar + vitpeppar 
  • Rapsolja 3 msk 
  • Ägg 1 st 
  • Worcestersås 3 msk 
  • Grädde 3dl 
  • Mjölk 5dl 
  • Potatis (mjölig) 1kg 
  • Smör 50g 
  • Schalottenlök finhackad 2msk 
  • Kalvfond 2msk 
  • Vinbärsgelé 2msk 
  • Soja 1msk 

Lägg färsen i en bunke. Salta och peppra väl. Gå i med worcestersås, en skvätt grädde och knäck ner ägget. I med några droppar soja. Skölj händerna i kallt vatten och forma lagom stora biffar. Stek biffarna på ganska hög värme i smör och lite olja så att de får färg. Lägg sedan biffarna i en ugnsform och låt dem gå klart i ugnen. Kör på 175 grader i ca 15 minuter. 

Hacka schalottenlök och fräs i smör  (I samma panna som biffarna, utan att skölja ur) Gå sedan i med grädden och låt det puttra en stund. I med kalvfonden, worcestersås och lite soja. Låt såsen gå ihop på mellanvärme och tillsätt vinbärsgelén. Salta och peppra. Smaka av. Blir såsen för stabbig kan den gärna späs med någon skvätt mjölk. Låt såsen puttra på svag värme för att sedan värmas upp vid servering. 

Skala potatisarna och koka dem tills de börjar falla sönder. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Mosa potatisen med träslev eller använd potatispress. Tillsätt några deciliter mjölk och en rejäl klick smör. Salta och peppra. Ta i lite vitpeppar. 

Servera biffarna med såsen, potatisen och en klick vinbärsgelé. 

Pasta

Pasta med krämig parmesansås

Receptet är beräknat till två personer.  Pasta 250 g  Salt & Peppar  Olivolja  Småtomater 6 st  Vitlök 2-3 klyftor  Parmesan