Het kräftsoppa med mycket dill

  • Morot 2 st 
  • Rotselleri  6 cm 
  • Purjolök 6 cm 
  • Vitt vin (torrt) 1 dl 
  • Vatten 3 dl
  • Grädde 2 dl 
  • Mjölk 2 dl 
  • Crème fraiche
  • Dill 1/2 kruka 
  • Hönsbuljongtärning 1 st 
  • Torkad dill 1 msk 
  • Vitpeppar 1 tsk 
  • Kräftost (mjukost) 275 g 
  • Sambal oelek 2 tsk 

Hacka morot, purjolök och rotselleri och fräs i en gryta med lite olja. Hacka ner färsk dill. Fräs på mellanvärme och ha i tomatpuré. Blanda runt väl och låt det rosta i grytan en stund. Häll i vinet, vattnet och buljongtärningen. Låt soppan sjuda i ca 20 minuter och mixa den sedan slät. Häll i grädde och mjölk och höj värmen något. Ha i kräftosten och Crème fraiche och blanda runt väl. Om soppan blir för stabbig så kan den späs med lite mjölk. Ha i Sambal oelek och krydda med torkad dill och vitpeppar. Låt soppan småputtra i 20 minuter så att smakerna sätter sig. Smaka av med salt, vitpeppar och mer torkad dill. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème

Tilltugg

Bakad potatis med räkröra

Potatisen  Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Torka dem och gör några hål i skalet på ovansidan