- Lax 300g
- Torsk 300g
- Salt
- Gul lök 1 st
- Fänkål 1/2 st
- Vitlöksklyfta 1 st
- Morot 2 st
- Persilja färsk 1/2 kruka
- Tomatpuré 3 msk
- Vitt vin (torrt) 2 dl
- Tomatkross 1 burk
- Grädde 3dl
- Vatten 6 dl
- Timjan 1 msk
- Fiskbuljong 1 msk eller 1 tärning
- Citron 1/2 st
- Räkor
- Dill 1/2 kruka
Tärna upp morot, fänkål och lök och fräs det i en gryta med lite olja. Fräs på mellanvärme ett par minuter och gå sedan i med färsk persilja och vitlök. Lägg i tomatpurén och blanda runt väl. Rosta tomatpurén och grönsakerna i grytan i ca 5 minuter. Häll sedan i vinet och låt det puttra en stund. Gå i med tomatkross och vatten. Häll i fiskbuljongen och grädden och låt det koka samman. Ha i timjan och salta. Pressa i lite citron och balansera upp smaken med mer salt. Tänk på att fisken som läggs i senare också tillför väldigt mycket smak. Låt soppan puttra i 20 minuter på mellanvärme.
Höj sedan värmen något och lägg i fisken. Ge soppan ett uppkok och låt fisken bli genomlagad under några minuter och ta sedan grytan från spisen. Toppa soppan med räkor och dill. Servera gärna soppan tillsammans med vitlöksbröd.