Gratäng på falukorv med tomat, stekt lök, parmesan, vitlök och sambal oelek

  • Falukorv 800 g 
  • Smör 10 g 
  • Svartpeppar 
  • Bifftomater (stora) 2-3 st 
  • Gul lök 2 st 
  • Vitlök 3 klyftor 
  • Grädde 4 dl 
  • Chilisås 1 dl 
  • Sambal oelek 1 tsk 
  • Ägg 1 st 
  • Kycklingbuljong 2 msk 
  • Parmesan (grovriven) 150 g 
  • Oregano (torkad) 1-2 msk 

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva sedan falukorv och tomat i lagom stora skivor. Skiva gul lök och stek i en panna med lite smör. Stek i några minuter så löken blir mjuk. Smöra en ugnsfast form. Varva sedan skivor av falukorv och tomat i formen och blanda med den stekta löken. 

Häll grädden i en bunke. I med chilisås och pressa ner vitlöksklyftorna med en vitlökspress. Ha i sambal oelek och kycklingbuljong. Dra i lite av osten och svartpeppar. Knäck i ägget och vispa runt lite. Häll blandningen över korven och tomaterna. Toppa med mer ost och lite oregano. In i ugnen i 20-25 minuter. 

Servera med potatismos, pasta eller ris. Gärna tillsammans med en grönsallad. 

Tilltugg

Nachotallrik med guacamole

Fräs köttfärsen i olja och tillsätt tacokrydda och en skvätt vatten. Rör om och låt puttra i ca 5–10 minuter utan