- Morot 2 st
- Rotselleri 6 cm
- Purjolök 6 cm
- Vitt vin (torrt) 1 dl
- Vatten 3 dl
- Grädde 2 dl
- Mjölk 2 dl
- Crème fraiche
- Dill 1/2 kruka
- Hönsbuljongtärning 1 st
- Torkad dill 1 msk
- Vitpeppar 1 tsk
- Kräftost (mjukost) 275 g
- Sambal oelek 2 tsk
Hacka morot, purjolök och rotselleri och fräs i en gryta med lite olja. Hacka ner färsk dill. Fräs på mellanvärme och ha i tomatpuré. Blanda runt väl och låt det rosta i grytan en stund. Häll i vinet, vattnet och buljongtärningen. Låt soppan sjuda i ca 20 minuter och mixa den sedan slät. Häll i grädde och mjölk och höj värmen något. Ha i kräftosten och Crème fraiche och blanda runt väl. Om soppan blir för stabbig så kan den späs med lite mjölk. Ha i Sambal oelek och krydda med torkad dill och vitpeppar. Låt soppan småputtra i 20 minuter så att smakerna sätter sig. Smaka av med salt, vitpeppar och mer torkad dill.