Jag gillar verkligen att göra olika varianter av lasagne. Grundidén är ju lika enkel som genial. Pastaplattor, ostsås och någon god fyllning. Här är en variant med kyckling och tre sorters ost. En favorit hos mig. Personligen älskar jag när kanterna blir lite brända. Gör man inte det så kan man täcka formen med folie efter halva tiden i ugnen.
- Kycklingfilé 1kg
- Salt & peppar
- Olja 3msk
- Vitlök 4 klyftor
- Basilika 1 kruka
- Små tomter 10st
- Grädde 2dl
- Kycklingbuljong 2msk
- Soja 1msk
- Gorgonzola 2msk
- Mjöl 1dl
- Smör 75g
- mjölk 5-6dl
- Pesto 1msk
- Lasagneplattor färska 1pkt
- Mozzarella 75g
- Cheddarost 75g
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och gör sedan små strimlor av den. Hetta upp en panna med olja och lägg ner kycklingen. Salta och peppra ordentligt. Fräs runt en stund och dela sedan tomerna och låt dem steka med. Finhacka vitlöken och låt även den gå i. I med en näve färsk basilika. Låt kycklingen nästan bli helt genomstekt. Om kycklingen släpper ifrån sig vätska kan det hällas bort. Ha sedan på grädden. Låt puttra en stund och gå sedan i med kycklingbuljong och soja. Smula ner gorgonzolan. Låt allt småkoka på ganska låg värme i 10-15 minuter. Det ska bli en krämig konsistens. Ställ sedan pannan åt sidan och låt svalna något.
Smält smöret i en kastrull på mellanvärme. Gå i med mjölet och vispa runt. Höj värmen till en nivå över mellanvärme. Gå i med en skvätt mjölk, samtidigt som du vispar. När såsen tjocknar kan du gå i med mer mjölk, lite i taget. Vispa hela tiden och gå sedan i med pesto och svartpeppar.
Häll ett lager sås i botten på en ugnsform och lägg sedan över ett lager med lasagneplattor. Fördela sedan kycklingröran över plattorna och häll över sås. Varva, minst två lager. Avsluta med ett lager kyckling och ostsås. Toppa med Cheddarost och Mozzarella. Kör i ugnen på 220 grader i 20-25 minuter.