Kåldolmar med kokt potatis, brunsås, gurka och rårörda lingon

Kåldolmar: Börja med att ta loss bladen från vitkålen. Typ 12-15 st till 4 portioner. Koka sedan bladen i lättsaltat vatten i ungefär 10 min. Lägg sedan För att svalna på papper. Skrapa gärna bort den yttre delen av bladnerven på baksidan av bladet. Det blir enklare att forma då.

Hacka sedan ner två närvar vitkål och fräs i en panna med lök och smör. Fräs en stund och gå i med lite sirap. Låt det sedan svalna något. Blanda sedan ner kålen i 400g blandfärs. Salta och peppra. I med lite soja, ett ägg och lite kalvfond, och mjölk. Färsen ska vara ganska rinnig och inte fast. Blanda smeten väl och fördela sedan ut den i vitkålsbladen. En dryg matsked ungefär. Vik sedan ihop vitkålsbladen, ungefär som en taco. Skarven nedåt i en ugnssäker form. Ringla lite sirap över dem innan kör in dem i ugnen i typ 30 min. Långt ner i ugnen. Ta sedan ut och ös med kalvfond. Kör sedan 25 minuter till. Servera med potatis och klassiska tillbehör.

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Köttet  Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème

Blandat

Krämig vitlökssås med sting

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och rör ihop med övriga ingredienser, salta och peppra och låt såsen stå kallt