Ett recept på väldigt enkla älgfärsbiffar. Visst kan man utveckla smakerna åt alla möjliga håll, med krossade enbär och annat. Samtidigt faller jag för enkelheten när det gäller vilt. Tycker inte att det behövs så mycket mer. Det här är en maträtt som jag älskar att tillaga. Det är svensk höst med råvaror som finns att hämta i skogen, precis utanför stugknuten.
- Älgfärs 500g
- Salt & peppar + vitpeppar
- Rapsolja 3msk
- Ägg 1st
- Worcestersås 3-4msk
- Grädde 3dl
- Mjölk 5dl
- Potatis (mjölig) 1kg
- Smör 50g
- Lingon 3dl
- Socker 1dl
- Kantareller 0,5L
- Schalottenlök finhackad 2msk
- Kalvfond 2msk
- Vinbärsgelé 2msk
- Soja 1msk
Börja med att fixa de rårörda lingonen. Ha ner lingonen i en skål och häll sedan över sockret. Blanda runt väl med en sked och ställ sedan svalt i väntan på servering.
Lägg sedan älgfärsen i en bunke. Salta och peppra väl. Gå i med worcestersås, en skvätt grädde och knäck ner ägget. I med några droppar soja. Spola händerna i kallt vatten och forma sedan ögon stora biffar med händerna. Stek sedan biffarna på ganska hög värme i smör och lite olja.
Lägg sedan biffarna i en ugnsform och låt dem gå klara där. Kör på 175 grader i typ en kvart.
Hacka sedan schalottenlök och fräs i smör (I samma panna som biffarna, utan att skölja ur) tillsätt sedan svampen och stek på ganska hög värme. Tillsätt mer smör om det blir torrt. Salta och peppra ordentligt. Gå sedan i med grädden och låt det puttra en stund. I med kalvfonden, worcestersås och lite soja. Låt såsen gå ihop på mellanvärme och tillsätt vinbärsgelén. Salta och peppra. Smaka av. Blir såsen för stabbig kan den gärna späs med någon skvätt mjölk. Låt den sedan puttra på väldigt svag värme för att sedan värmas upp vid servering.
Skala potatisarna och koka dem tills de börjar falla sönder. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Mosa sedan potatisen med ett passande föremål. Gå sedan i med någon deciliter mjölk och en klick smör. Kör med elvisp på mellanläge.
I med lite mer mjölk och smör. Det märks enkelt i vilken hastighet man behöver gå i med mer mjölk. Ta lite i taget, dock. Glöm inte att salta ordentligt, att ha i smör och att krydda upp med några nypor vitpeppar. Visp upp purén tills du är nöjd med konsistensen.