Köttfärsgratäng med bifftomat, cheddar och en härlig ostsås

En härlig gratäng som påminner lite om lasagne. Istället för lasagneplattor spritsas mos ut över gratängen och allt blir krämigt av den goda ostsåsen. Funkar lika bra till vardags som till fest!

  • Blandfärs 800g
  • Salt & peppar 
  • Olivolja 
  • Gul lök 2st
  • Morot 2st
  • Stjälkselleri 2 stjälkar
  • Tomatpuré 2 msk
  • Tomatkross 1 burk
  • Soja 2 tsk
  • Kycklingbuljong 2 msk 
  • Rött vin 2 dl
  • 10 potatisar (mjölka) 
  • Smör 75g 
  • Mjölk 8dl 
  • Mjöl 1dl 
  • Cheddarost 150g 
  • Muskot 
  • Tomat 1st 
  • Äggula 1st

Fräs upp finhackad morot, gul lök och stjälkselleri i en gryta med lite olja. Tillsätt hackad vitlök efter några minuter och låt det fräsa med en stund. Tillsätt sedan tomatpuré och blanda ut den väl med allt i grytan. Låt allt rosta en stund och gå sedan i med färsen. Fräs runt och låt allt få färg. Salta och peppra ordentligt. Häll sedan i rödvinet och låt det puttra en stund. Häll därefter i krossade tomater och blanda runt. I med en skvätt soja och lite kycklingbuljong. Låt sedan köttfärssåsen puttra minst en halvtimma.

Under tiden som köttfärssåsen lagas så kan du koka potatisen i en kastrull med saltat vatten. Koka potatisen i 20-25 minuter på ganska hög värme och låt den sedan ånga av i en durkslag. Ta en stomp och mosa potatisen tillsammans med en klick smör, en skvätt mjölk och en äggula. 

I med lite riven ost. Stompa moset tills du är nöjd med konsistensen. Skeda sedan över moset i en spritspåse. 

Lägg sedan smör i en kastrull och låt det smälta på mellanvärme. Häll i mjölet, samtidigt som du vispar ordentligt så att det inte klumpar sig. När mjölet är utblandat så kan du gå i med mjölk. Häll inte i all mjölk på en gång, utan lite i taget. Börja med en skvätt och vispa hela tiden. 

Efter en stund kommer såsen att tjockna. Peppra, häll i lite muskot och och lite riven cheddar. Vispa såsen tills du är nöjd med konsistensen. Blir den för stabbig går du i med mer mjölk, blir den för lös så vispa den på lite högre värme.

Fördela sedan köttfärssåsen i en ugnsfast form. Se till att färsen täcker hela botten på formen och att den går upp till över hälften på sidorna av formen. Häll sedan över ostsåsen så att den täcker färsen. Spritsa sedan ut moset på sidorna av formen. Lägg några skivade tomater i mitten och häll sedan över någon näve med ost. Kör sedan i ugnen på 225 grader i ungefär 10 minuter, eller tills moset får en vacker färg. Servera gratängen med en grönsallad! 

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Köttet  Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till