Mustig köttfärssoppa med bacon, purjolök och potatis

  • Köttfärs 500 g 
  • Gul lök 1 st
  • Rapsolja 2 msk 
  • Salt & Peppar 
  • Vitlök 2 klyftor 
  • Morot 1 st 
  • Purjolök 1/2 
  • Tomatpuré 2 msk 
  • Persilja 1 kruka 
  • Spiskummin 1 msk 
  • Paprikapulver 1 msk 
  • Potatisar 4 st
  • Vatten 1l
  • Worcestersås 1 msk 
  • Bacon 1 pkt
  • Köttbuljongtärningar 2 st
  • Sambal oelek 1 tsk 

Hacka upp gul lök, purjolök och vitlök och fräs i en gryta med lite olja. Tärna moroten och hacka upp bacon och stek med. Fräs en stund på ganska hög värme och gå sedan i med köttfärsen. Fördela färsen i grytan och salta och peppra ordentligt. Ha i tomatpuré och blanda runt i grytan. Krydda upp allt med spiskummin, paprikapulver och en skvätt worcestersås. 

Dra i lite Sambal oelek efter smak. Häll i vatten och låt allt koka upp. Skär potatisen i skivor eller tärningar och låt allt puttra på mellanvärme. I med två köttbuljongtärningar och lite hackad persilja. Låt potatisen bli genomkokt (20-25 minuter). Smaka av soppan med salt och peppar och lite mer av kryddorna, om så önskas. 

Servera gärna soppan tillsammans med ett gott bröd, en klick Crème fraîche och finhackad persilja. 

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Köttet  Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till