Viltköttbullar med potatispuré, gräddig sås, lingon och snabbpicklad dillgurka

  • Älgfärs 400 g 
  • Blandfärs 200 g 
  • Salt & Peppar 
  • Gurka 1/2 
  • Dill (kruka) 1/2 
  • Ättiksprit 2 msk 
  • Potatis (mjölig) 10 – 12 st 
  • Smör 100 g (till stekning och puré) 
  • Ägg 2 st 
  • Worcestersås 2 msk 
  • Kalvfond 4 msk 
  • Soja 1 tsk 
  • Grädde 5 dl (till köttbullar och sås)
  • Mjölk 5 dl (till såsen och potatispuré) 
  • Vinbärsgelé 2 msk 
  • Vitpeppar 
  • Muskotnöt 

Börja med att pickla lite gurka. Jag brukar hyvla gurkan tunt med osthyvel, sedan lägga i en skål och hacka över lite färsk dill. Slå därefter över någon droppe ättiksprit och salta lite. Rör runt och ställ kallt en stund. Detta går på ca två minuter och resultatet blir helt ok. 

Skala sedan potatis (mjölig) och koka i saltat vatten. Räkna fyra medelstora potatisar per person. Blanda upp färsen till köttbullarna i en bunke med salt och svartpeppar. Jag brukar blanda älgfärs med blandfärs. I med lite worcestersås, lite soja och en skvätt kalvfond. Slå i ett ägg och blanda upp allt med lite grädde. Spola händerna i kallt vatten och forma köttbullar. Stek sedan köttbullarna i en panna med olja och lite smör.

Gör såsen direkt i pannan genom att hälla i 3 dl grädde och lite mjölk. Gå sedan i med soja, vinbärsgelé och kalvfond. Låt puttra ihop tills såsen tjocknar något. 

När potatisen kokat klart – häll av den i ett durkslag och låt den ånga av. Pressa sedan potatisen genom en potatispress. I med en skvätt mjölk och en rejäl klick smör. Knäck i en äggula och ta sedan en träslev och rör runt. Styr konsistensen med mer mjölk. Smaka av med salt, vitpeppar och lite riven muskot. 

Pasta

Pasta med krämig parmesansås

Receptet är beräknat till två personer.  Pasta 250 g  Salt & Peppar  Olivolja  Småtomater 6 st  Vitlök 2-3 klyftor  Parmesan