Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

  • Potatis 1 kg (fast sort) 
  • Fläsk 
  • Salt 1 tsk 
  • Svartpeppar 
  • Rapsolja 
  • Mjöl 2 dl 
  • Ägg 2 st 
  • Mjölk 4 dl 
  • Lingon 

Raggmunkar är bland det godaste som finns. Jag förundras ofta över att några få ingredienser kan uppbåda så goda smaker. Tillsammans med det knapriga fläsket och syran från de rårörda lingonen skapas en harmoni som är svårslagen. Jag steker fläsket först. Därefter låter jag raggisarna steka i fettet från fläsket. Det skänker en väldigt god smak. 

Börja med att steka fläsket i en het panna med lite olja. Jag gillar att steka ganska hårt så att fläsket blir knaprigt. Riv över svartpeppar och lägg sedan på papper. Håll det sedan varmt i ugn och spara lite av fettet från fläsket. 

Riv sedan potatisarna med ett rivjärn och lägg i en kökshandduk. Knyt ihop handduken och pressa ur vätskan ur den rivna potatisen. Ta sedan en bunke och häll i mjölken och knäck i äggen. Vispa ner mjölet och ha i salt. Lägg sedan i den rivna potatisen och blanda runt allt i bunken. 

Värm en panna med lite fett från fläsket och lägg ut någon deciliter potatissmet. Stek på mellanvärme i några minuter på varje sida, så att raggmunkarna blir gyllenbruna. Lägg på bakplåtspapper i en form och håll sedan dem varma i ugnen, när du steker resten.