- Torsk 600 g
- Potatis (mjölig) 1,5 kg
- Salt & vitpeppar
- Grädde 3 dl
- Schalottenlök 2 st
- Småtomater 8 st
- Sparris 1 bunt
- Mjöl 2 msk
- Mjölk 2,5 dl
- Dill 1 kruka
- Smör 50 g
- Vitt vin (torrt) 1dl
- Fiskbuljong
- Citron 1 st
- Ägg 1 st
- Ost (riven) 1,5 dl
- Räkor färska 1/2 kg
Låt fisken tina om den har varit fryst. Salta fisken ordentligt och pressa över lite citron. Förbaka fisken i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Fördela sedan ut den på botten i en ugnsform.
Koka potatisen tills den nästan faller isär.
Låt potatisen svalna och pressa den sedan genom en potatispress. Salta rikligt och gå i med smöret. Ha i en äggula och vitpeppar. Häll i mjölken och ta sedan en träslev och rör ihop till ett mos. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset längst kanterna i ugnsformen.
Hacka upp schalottenlöken och fräs den i lite smör, tillsammans med tomaterna och hackad sparris. Fräs en stund och pudra över mjöl. Fräs in mjölet och gå sedan i med vinet. Låt puttra ihop på mellanvärme och sedan i med fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och låt puttra i några minuter. Salta och smaka av med lite pressad citron. Häll sedan vätskan över fisken i ugnsformen. Fördela sedan ut ett lager ost över fisken och såsen.
Kör gratängen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter på över/undervärme. Skala räkorna under tiden. Låt sedan gratängen svalna något och toppa sedan med handskalade räkor och färsk dill.