Helstekt ryggbiff med potatisgratäng som serveras med vitlöksfrästa sockerärtor och grönpepparsås

Potatisgratäng: Skär potatisen i väldigt tunna skivor. Förkoka sedan potatisen i 3dl grädde och 3dl mjölk. Salta ordentligt och låt potatisen gå på låg värme i drygt en kvart. Under tiden kan man fräsa gul lök och några vitlöksklyftor i en panna med lite smör. Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form och varva med löken Och riven svartpeppar. Avsluta genom att toppa med ett rejält lager god ost. Sedan in i ugnen i typ en halvtimma på 175 grader.

Köttet: En hel bit ryggbiff. Salta och peppra ordentligt innan du bryner köttet i en het panna med olja. Köttet ska få fin färg runt om. Kör sedan i ugnen på 130 grader i drygt en timma.

Såsen: Fräs upp en näve schalottenlök med Typ 10 grönpepparkorn. Krossa kornen lite innan för mer smak. Fräs en stund i smör på mellanvärme. Slå över lite konjak och fräs en stund. I med 3 dl grädde och någon matsked kalvfond, lite soja och worcestersås. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

Pasta

Pasta med krämig parmesansås

Receptet är beräknat till två personer.  Pasta 250 g  Salt & Peppar  Olivolja  Småtomater 6 st  Vitlök 2-3 klyftor  Parmesan