Helstekt fläskfilé med klyftpotatis, ugnsrostade tomater och en grönpepparsås

Fläskfilé är alltid gott! Marinaden är skapad i all hast och kan, med fördel, utvecklas. Gällande potatisen, så skalar jag sällan den. Potatisarna idag är så fina så jag brukar nöja mig med att skölja av den. Sparar tid och skänker mer smak!

  • Fläskfilé 700g 
  • Salt & Peppar 
  • Potatis (fast) 
  • Rapsolja 3msk 
  • Olivolja 3msk 
  • Vitlök 2 klyftor 
  • Konjak 2msk 
  • Honung 1msk 
  • Schalottenlök 2st 
  • Soja 
  • Worcestersås 2msk 
  • Grönpeppar hela korn i lag 10st
  • Kalvfond 2msk 
  • Grädde 3dl 
  • Tomater (små) 

Börja med att snabbmarinera fläskfilén. Skär bort senor och fett och lägg sedan köttet i en påse. Hacka ner vitlök, häll ner olivolja, soja och honung. Hacka ner lite persilja. Salta och peppra. Knyt ihop påsen och låt stå i kylen en stund. 

Koka upp rikligt med saltat vatten i en rymlig kastrull. Skär sedan klyftor av potatisen och förkoka den i några minuter. Låt gärna skalet vara kvar.

Låt sedan potatisklyftorna rinna av i ett durkslag. Lägg sedan ut potatisarna på långpanna (på bakplåtspapper) med skalsidan nedåt, och dra över lite rapsolja. Salta ordentligt. Kör i ugnen på 225 grader i typ en halvtimma. Olika beroende på ugn. Ta ut potatisen någon gång under tillagningen och rör om. Ställ sedan potatisen att svalna något medan du gör klart det andra. Blir potatisen för kall är det bara att värma på den innan servering. 

Ta sedan fram köttet som marinerats. Värm upp en panna med rapsolja och lite smör. Bryn fläskfilén runt om. Salta och peppra. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form. Kör på 175 grader i typ 20 minuter. Lägg tomaterna i samma form och låt dem rostas med lite olivolja och salt. När köttet är i ugnen kan man sätta igång med  såsen. Gör den i samma panna. 

Fräs upp en näve schalottenlök med Typ 10 grönpepparkorn. Krossa kornen lite innan för mer smak. Fräs en stund i smör på mellanvärme. Slå över lite konjak och fräs en stund. I med 3 dl grädde och någon matsked kalvfond, lite soja och worcestersås. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar. När köttet gått klart i ugnen kommer en del buljong finnas i formen. Häll ner det i såsen och vispa ihop. 

Värm på potatisen och skär upp köttet i trevliga bitar. Lägg upp på tallrik och häll över såsen och pynta med tomerna. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème