Kålpudding med gräddsås

  • Vitkål 1 kg 
  • Blandfärs 500 g 
  • Salt & Peppar 
  • Gul lök 1 st 
  • Ägg 1 st 
  • Rapsolja 2 msk 
  • Salt & Peppar 
  • Sirap 2 msk 
  • Worcestersås 1 msk 
  • Kalvbuljong  msk 
  • Japansk soja 1 msk 
  • Grädde 2.5 dl 
  • Smör 4 msk 
  • Mjöl 2 msk 
  • Mjölk 1 dl 

Kålpudding 

Dela vitkålen på mitten och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar hacka löken. Värm på en panna med en klick smör och stek lite i taget av vitkålen och löken, tills det får en mjuk konstisens. Ringla över sirap och stänk över lite worcestersås. Salta och peppra. 

Lägg färsen i en bunke och ha i 1 dl grädde, och 1 msk kalvbuljong, soja, och worcestersås. Ha också i någon näve av den stekta vitkålen. Blanda runt väl och salta och peppra. Varva färsen med kålblandningen i en ugnsfast form, avsluta med kål längst upp. Kör i ugnen på 180 grader i ca 40 minuter.

Såsen 

Smält 3 msk smör i en kastrull, rör ihop smöret och vetemjöl med en visp. Häll i grädde, mjölk och en skvätt vatten. Låt koka upp. Ha i kalvfond, steksky från kålpuddingen och en skvätt worcestersås. Låt såsen sjuda några minuter så att den går ihop. Smaka av med salt och peppar.