Lövbiffrullader med hasselbacks – potatis ugnsbakad tomat och ädelostsås

Detta får väl ändå sägas vara någon slags tidlös klassiker. Variationerna är oändliga och jag brukar fylla rulladerna med olika saker, beroende på humör. Tricket är att vara väldigt försiktig med tillagningstiden på lövbiff. Risken är att det blir segt och tråkigt. Understek hellre och kör den helt klar i såsen. 

  • Lövbiff 
  • Salt&peppar 
  • Ädelost 200g 
  • Rapsolja 
  • Smör 30g 
  • Persilja färsk 
  • Grädde 3dl 
  • Mjölk 2dl 
  • Worcestersås 2msk 
  • Soja 1msk 
  • Kalvfond 2msk 
  • Potatis (Fast sort) 
  • Haricot verts 
  • Bacon 4 skivor 
  • Tomater 

Börja med att göra hasselbackspotatis. Sätt ugnen på 200 grader och skala sedan potatisen. Skär tunna snitt i potatisen med en vass kniv, men skär inte helt igenom. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper som sedan lägg ut på en ugnsplåt. Värm därefter smör så det smälter. Pensla potatisen med smöret och salta ordentligt. Kör in potatisarna i ugnen och bränn av i 25 min. Ta ut potatisen och pensla med smör igen. Kör i ugnen i 25 minuter till. Passa på att lägga in tomaterna sista stunden med lite olja och salt. Ta sedan ur ugnen och låt svalna lite. 

Lägg ut lövbiffen på en skärbräda. Salta och peppra. Placera lite ädelost i varje bit och rulla ihop. Sätt en tandpetare i rulladerna så det håller ihop vid stekning. Lägg sedan i het panna och stek på hög värme i olja och lite smör. När köttet börjar bli genomstekt så häll i grädde och hacka ner lite färsk persilja. I med worcestersås, soja och kalvfond. Ta därefter ur rulladerna ur såsen och lägg på en tallrik. Risken är annars att köttet blir överlagat och därmed segt. Låt såsen puttra klart i pannan tillsammans med lite smulad ädelost och en skvätt mjölk. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen sätta sig på lite lägre värme. Under tiden lindas bönorna in med bacon och steks i lite olja i en riktigt het panna. Lägg sedan upp allt på tallrik och servera! 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème