Italienska kalvköttbullar med tomatsås och parmesan

  • Kalvfärs 500 g 
  • Salt & peppar
  • Kalvfond 4 msk 
  • Ägg 1 st 
  • Grädde 1/2 dl 
  • Vitlöksklyftor 4 st 
  • Socker 1 tsk 
  • Gul lök 2 st 
  • Tomatpuré 2-3 msk 
  • Oregano (torkad) 1 msk 
  • Krossade tomater 1 burk 
  • Körsbärstomater 1 burk 
  • Balsamicovinäger 2 msk 
  • Persilja 1 kruka 
  • Basilika 1 kruka 
  • Parmesanost 2 dl (riven) 

Börja med tomatsåsen så att den kan stå och puttra under tiden som köttbullarna görs. Börja med att finhacka gul lök och vitlök. Fräs i en panna med lite olja. Gå i med tomatpuré efter en stund och låt rosta i ca 7-8 minuter. Häll sedan i tomaterna. Häll även i balsamicovinäger och lite kalvfond. I med basilika och riv ner lite ost. Dra i en nypa socker och smaka av med salt och peppar. Låt sedan puttra på svag värme tills såsen ska blandas med köttbullarna. 

Lägg kalvfärsen i en bunke. Salta och peppra. I med kalvfond och hacka ner färsk persilja. I med lite oregano. Knäck i ett ägg och slå i lite grädde. Blanda runt färsen och forma köttbullar. Lägg i en rymlig panna med olja och stek dem gyllenbruna. Låt köttbullarna bli nästan helt genomstekta. Häll sedan över tomatsåsen och låt köttbullarna gå klart i såsen. Koka pastan och rör sedan ner den i pannan. Riv över ost, svartpeppar och färsk basilika. Servera!

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème