Oxfilé med svamprisotto

  • Oxfilé (hel bit) 1 kg 
  • Salt & Peppar 
  • Schalottenlök 3 st 
  • Rapsolja 2 msk 
  • Timjan 1/2 kruka 
  • Vitlök 2 klyftor 
  • carnaroli- eller arborioris 3 dl 
  • Champinjoner 100 g 
  • Vitt vin (torrt) 3 dl 
  • Hönsbuljong 1 L 
  • Gruyère (riven) 2-3 dl 
  • Smör 40 g 

Köttet 

Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till att köttet får fin stekyta och sänk sedan värmen något. Lägg i lite smör, krossade vitlöksklyftor och timjan. Ös köttet med smöret en stund. 

Kör köttet i ugnen på 130 grader i ca 45 minuter. Köttet ska ha en innertemperaturer på 55-60 grader. Låt sedan vila i 10-15 minuter innan du skär upp det. 

Risotto 

Börja med risotton medan köttet är i ugnen. Fräs upp lite finhackad schalottenlök i en tjockbottnad kastrull/gryta. Fräs runt en stund och tillsätt riset och hackad svamp. Låt det fräsa ihop en stund med löken och täck sedan allt med vin. Värmen på plattan ska vara något under medelvärme. 

Rör ofta i grytan så att riset inte bränner fast i botten. Värm hönsbuljong i en separat kastrull (ca en liter). När vinet har kokat in i riset kan den varma buljongen tillsättas lite i taget (så det täcker). Rör ofta och tillsätt två stora nävar riven ost mot slutet. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar. 

Låt risotton vila lite innan servering. Skär sedan upp köttet och servera tillsammans med risotton.