- Lax 600 g (Färsk eller tinad)
- Smör 25 g
- Schalottenlök 2 st
- Vitlök 5 klyftor
- Tomater (små) 10 st
- Salt & Peppar
- Citron 1/2 st
- Grädde 2 dl
- Crème fraîche 2 dl
- Röd chili 1 st
- fiskbuljong 1 msk
- Vitt vin (torrt) 1dl
- Mozzarella 2 dl (riven)
- Basilika 1/2 kruka
- Scampi 10 st
Lägg laxen i en ugnsform och salta ordentligt. Lägg en tunn skiva smör ovanpå varje laxbit. Riv över svartpeppar. Ställ sedan åt sidan.
Hacka upp schalottenlök och dela tomaterna. Fräs det i en panna med lite smör på mellanvärme. Hacka ner hälften av vitlöken och hälften av chilin och fräs med. Låt det svettas på mellanvärme i ca 5 min. Ha i grädden och fiskbuljongen. Pressa i citron i pannan och blanda sedan ner hälften av mozzarellan. Ha i lite färsk basilika och låt puttra i ca 10 min. Häll i vitt vin och creme fraiche. Låt allt gå ihop. Häll blandningen över laxbitarna och toppa med den resterande mozzarellan. Kör in formen i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Sista minutrarna kan grillfunktionen sättas på, för att få en fin yta.
Räkorna fräses separat i en het panna medan laxen är i ugnen. Fräs dem i en neutral olja på hög värme i ca 3-4 min. Fräs tillsammans med den resterande vitlöken och chilin. Toppa slutligen laxen med räkorna och färsk basilika.