Italiensk lax med mozzarella, vitt vin och tomat

  • Lax 600 g (Färsk eller tinad) 
  • Smör 25 g 
  • Schalottenlök 2 st 
  • Vitlök 5 klyftor 
  • Tomater (små) 10 st 
  • Salt & Peppar 
  • Citron 1/2 st 
  • Grädde 2 dl 
  • Crème fraîche 2 dl 
  • Röd chili 1 st
  • fiskbuljong 1 msk
  • Vitt vin (torrt) 1dl
  • Mozzarella 2 dl (riven)
  • Basilika 1/2 kruka 
  • Scampi 10 st 

Lägg laxen i en ugnsform och salta ordentligt. Lägg en tunn skiva smör ovanpå varje laxbit. Riv över svartpeppar. Ställ sedan åt sidan. 

Hacka upp schalottenlök och dela tomaterna. Fräs det i en panna med lite smör på mellanvärme. Hacka ner hälften av vitlöken och hälften av chilin och fräs med. Låt det svettas på mellanvärme i ca 5 min. Ha i grädden och fiskbuljongen. Pressa i citron i pannan och blanda sedan ner hälften av mozzarellan. Ha i lite färsk basilika och låt puttra i ca 10 min. Häll i vitt vin och creme fraiche. Låt allt gå ihop. Häll blandningen över laxbitarna och toppa med den resterande mozzarellan. Kör in formen i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Sista minutrarna kan grillfunktionen sättas på, för att få en fin yta. 

Räkorna fräses separat i en het panna medan laxen är i ugnen. Fräs dem i en neutral olja på hög värme i ca 3-4 min. Fräs tillsammans med den resterande vitlöken och chilin. Toppa slutligen laxen med räkorna och färsk basilika. 

Tilltugg

Bakad potatis med räkröra

Potatisen  Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Torka dem och gör några hål i skalet på ovansidan