A Bite of Bitting

Bittings fiskgratäng med vitt vin och ost

  • Torsk 600 g 
  • Potatis (mjölig) 1,5 kg 
  • Salt & vitpeppar 
  • Grädde 3 dl 
  • Schalottenlök 2 st
  • Småtomater 8 st 
  • Sparris 1 bunt 
  • Mjöl 2 msk 
  • Mjölk 2,5 dl 
  • Dill 1 kruka 
  • Smör 50 g 
  • Vitt vin (torrt) 1dl 
  • Fiskbuljong 
  • Citron 1 st 
  • Ägg 1 st 
  • Ost (riven) 1,5 dl 
  • Räkor färska 1/2 kg 

Låt fisken tina om den har varit fryst. Salta fisken ordentligt och pressa över lite citron. Förbaka fisken i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Fördela sedan ut den på botten i en ugnsform.

Koka potatisen tills den nästan faller isär.

Låt potatisen svalna och pressa den sedan genom en potatispress. Salta rikligt och gå i med smöret. Ha i en äggula och vitpeppar. Häll i mjölken och ta sedan en träslev och rör ihop till ett mos. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset längst kanterna i ugnsformen. 

Hacka upp schalottenlöken och fräs den i lite smör, tillsammans med tomaterna och hackad sparris. Fräs en stund och pudra över mjöl. Fräs in mjölet och gå sedan i med vinet. Låt puttra ihop på mellanvärme och sedan i med fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och låt puttra i några minuter. Salta och smaka av med lite pressad citron. Häll sedan vätskan över fisken i ugnsformen. Fördela sedan ut ett lager ost över fisken och såsen. 

Kör gratängen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter på över/undervärme. Skala räkorna under tiden. Låt sedan gratängen svalna något och toppa sedan med handskalade räkor och färsk dill.